Close
A semmiből tűnt fel az orosz oligarcha eltűntnek hitt, lefoglalás elől menekülő jachtja

A semmiből tűnt fel az orosz oligarcha eltűntnek hitt, lefoglalás elől menekülő jachtja

Hónapok óta érvényben vannak az orosz milliárdosok elleni szankciók, mégsem tudják lefoglalni a Nordot, ami Hongkongból indult Fokváros felé, most pedig a jelek szerint az Indiai-óceánon hajózik.

A félmilliárd dollár értékű hajó feltehetően Alekszej Mordasov orosz milliárdos tulajdona. Úgy tudni, október végén hagyta el Hongkongot, és a szuperjacht automatikus azonosító rendszere (AIS) szerint november 9-én kellett volna kikötnie a dél-afrikai Fokvárosban.

Az utazás során azonban leállították a rendszert, így látszólag nyoma veszett.

A kép csak illusztráció

Az eSysman Superyachts YouTube-csatorna azonban közzétett egy felvételt egy, a Maldív-szigetek két szigete között közlekedő szuperjachtról. Úgy tudni, a videón a Nord szerepel. Oroszország harmadik leggazdagabb emberét az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is szankciókkal sújtotta, így

a hajó elviekben lefoglalható lenne.

Mordasov márciusban már elvesztette az egyik szuperjachtját, a Lady M-et az olasz rendőrség kobozta el. Ezt követően kezdték el az orosz milliárdosok átvezényelni hajóikat biztonságosabbnak tűnő vizekre.

Dél-Afrika kezdetben jó választásnak tűnt, hiszen Cyril Ramaphosa elnök korábban úgy fogalmazott: országának nincs jogi kötelezettsége az Egyesült Államok és az Európai Unió által kiszabott szankciók betartására. Fokváros polgármestere azonban ellenezte a Nord fogadását.

A Maldív-szigetek is jó ötletnek tűnik, hiszen ott sem érvényesítik az Egyesült Államok szankcióit, az ország azonban tagja az ENSZ-nek, amely hevesen elítélte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. Kérdés, hogy a varázslatos országban ki fog-e végül kötni a hajó.

(Forrás: RobbReport, fotó: Getty)

ukrajna | lefoglalás | orosz oligarch | hajó | oroszország

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram