Close
Megvan az időpont, ekkor nyit újra a Notre-Dame

Megvan az időpont, ekkor nyit újra a Notre-Dame

2019-ben kapott lángra a párizsi Notre-Dame fából készült tetőszerkezete, amely néhány óra alatt szinte teljesen megsemmisült, ezen kívül összeomlott a katedrális huszártornya is. Az épületet lezárták, és jelenleg a felújítási munkálatok zajlanak, de már látótávolságba került a nyitás.

A székesegyház, amely a látványtervek alapján nagyon szép lesz, várhatóan 2024 végén nyílik meg újra a látogatók előtt, és ekkortól tartanak újra miséket is. Ez azt jelenti, hogy a jövő nyári párizsi olimpia idején még nem lehet belépni.

Ugyanakkor a jövő év évi megnyitó sem jelenti azt, hogy az összes felújítás véget ér addigra. 2025-ben még lesznek teendők a templomon, amelynek rekonstrukciója 2022-ben kezdődött. Előtte több mint két évig dolgoztak azon, hogy az emlékművet kellően stabilizálják és biztonságossá tegyék a további folyamatokhoz.

Több ötlet is felvetődött a 12. századi gótikus remekmű új külsejét illetően, de végül minden formabontó ötletet elvetettek, és maradtak  az eredeti látványnál, amihez újjáépítik az Eugene Viollet-le-Duc építész által a 19. században tervezett, 96 méter magas tornyot is.

Naponta nagyjából ezer ember dolgozik a székesegyház helyreállításán, melyen sok, különböző részletet kell újraalkotni a festményektől kezdve a téglákon és a boltíveken át az orgonáig és a festett üvegekig.

Ezekről a folyamatokról ma ingyenes kiállítás nyílik a székesegyház előtti földalatti létesítményben Notre-Dame de Paris: az építési terület szívében címmel, amelyen néhány, a tűzből kimentett műalkotás is látható.

Amíg elkészül, virtuális túra keretében pillanthatunk be a Notre-Dame-ba, ha pedig Párizsban járunk, programokból nincs hiány.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

párizs | újjáépítés | notre dame | tűzvész | nyitás

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram