Megvan az időpont, ekkor nyit újra a Notre-Dame

2019-ben kapott lángra a párizsi Notre-Dame fából készült tetőszerkezete, amely néhány óra alatt szinte teljesen megsemmisült, ezen kívül összeomlott a katedrális huszártornya is. Az épületet lezárták, és jelenleg a felújítási munkálatok zajlanak, de már látótávolságba került a nyitás.

A székesegyház, amely a látványtervek alapján nagyon szép lesz, várhatóan 2024 végén nyílik meg újra a látogatók előtt, és ekkortól tartanak újra miséket is. Ez azt jelenti, hogy a jövő nyári párizsi olimpia idején még nem lehet belépni.

Ugyanakkor a jövő év évi megnyitó sem jelenti azt, hogy az összes felújítás véget ér addigra. 2025-ben még lesznek teendők a templomon, amelynek rekonstrukciója 2022-ben kezdődött. Előtte több mint két évig dolgoztak azon, hogy az emlékművet kellően stabilizálják és biztonságossá tegyék a további folyamatokhoz.

Több ötlet is felvetődött a 12. századi gótikus remekmű új külsejét illetően, de végül minden formabontó ötletet elvetettek, és maradtak  az eredeti látványnál, amihez újjáépítik az Eugene Viollet-le-Duc építész által a 19. században tervezett, 96 méter magas tornyot is.

Naponta nagyjából ezer ember dolgozik a székesegyház helyreállításán, melyen sok, különböző részletet kell újraalkotni a festményektől kezdve a téglákon és a boltíveken át az orgonáig és a festett üvegekig.

Ezekről a folyamatokról ma ingyenes kiállítás nyílik a székesegyház előtti földalatti létesítményben Notre-Dame de Paris: az építési terület szívében címmel, amelyen néhány, a tűzből kimentett műalkotás is látható.

Amíg elkészül, virtuális túra keretében pillanthatunk be a Notre-Dame-ba, ha pedig Párizsban járunk, programokból nincs hiány.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

tűzvész | újjáépítés | notre dame | párizs | nyitás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom