Close
Minden idők legdrágább nyara lesz az idei: ennyibe kerül a családi vakáció Olaszországban

Minden idők legdrágább nyara lesz az idei: ennyibe kerül a családi vakáció Olaszországban

A Federconsumatori fogyasztói érdekvédelmi szervezet háromféle nyaralástípust határozott meg, amelyek nagyjából lefedik a turisták igényét.

A klasszikus tengerparti nyaralás költségei egy két felnőttből és két gyermekből álló család esetén 5650 euró (2 120 995 forint) körül mozognak. Ez magában foglalja az all inclusive szállást egy négycsillagos szállodában, a kirándulásokat, a sportot, a szórakozást és az autóval való közlekedést is

A hajós körütazások árai tavalyhoz képest 21 százalékkal emelkedtek, a hegyek szerelmesei viszont nem járnak olyan rosszul: a tengerparti nyaraláshoz hasonló paraméterekkel itt átlagosan 4480 euróra (1 681 780 forintra) rúgnak a költségek, ami „csak“ kilenc százalékos növekedést jelent. A legnagyobb tétel ebből a szállodai szoba ára, amely 8-30 százalékkal emelkedett tavaly óta.

De mindez nem tartja vissza a turistákat: a hegyi üdülőhelyek már szinte teljesen megteltek, míg a művészeti emlékeikről híres városok telítettsége még csak huszonöt százalékon áll.

Az árak ugyanakkor szinte minden területen jelentősen növekedtek, kezdve a közlekedéssel: míg a repülőjegyek 34 százalékkal, a vonatjegyek 11 százalékkal nőttek, egyedül az autózás ára csökkent tavalyhoz képest, méghozzá 24 százalékkal.

A napernyőért és a napozóágyakért átlagosan 33 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly, de aki egész hónapra kibérli a parti bútorokat, az jobban járhat, mint egy évvel ezelőtt, mert az akkori 795 euró (298 440 forint) helyett most csak 718-at (269 535 forintot) kell fizetnie. A sör 15,5 százalékkal kerül többe, az aperitif 11,5-tel, a fagyi pedig egyes helyeken 22 százalékkal is drágult. Összességében akár 800 euróval (körülbelül 300 ezer forinttal) is többe kerülhet idén az olasz vakáció, mint tavaly.

De bármilyen drága is legyen a gelato, a világ legdrágább jégkrémének árához képest sehol sincs. Ám ha az ember figyelmetlen, Olaszországban is könnyen hatszámjegyű összeget fizethet egy fagyiért.

(Forrás: Si Viaggia, képek: Getty Images, Unsplash)

olaszország | nyaralás | utazás | család | vakáció

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram