Egy friss felmérésből kiderült, mennyit költünk idén átlagosan nyaralásra, az eredmény nagyon ellentmondásos

Két év pandémia után nagyon nem meglepő, hogy visszatért az utazási kedvünk, az viszont inkább, hogy mennyit költünk 2022-ben nyaralásra. És az is, hogy négy felmérés is teljesen mást mond.

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni idén, és az utazást tervezők átlagosan mintegy 250 ezer forintot költenének a vakációra, megegyezően a járvány előttivel, írja a K&H reprezentatívnak számító, friss felmérése.

Ez az eredmény viszont azért is érdekes, mert, ahogy mi is megírtuk, a Szállás.hu szerint a pandémia előtti árakhoz képest 35 százalékos drágulás van itthon a szállodaszektorban, egy másik számítás szerint pedig egy négyfős család egy hetet nem tud félmillió forint alatt idén kihozni a Balatonon. Ehhez jön hozzá, hogy az MKB Bank felmérése azt mutatja, hogy 301 ezer forintra ment fel egy átlagos nyaralás költsége.

A K&H közleménye szerint viszont a vakációzók 55 százaléka 100-500 ezer forintos utazási költségvetéssel számol, döntő többségük (68 százalék) pedig saját jövedelméből finanszírozza a nyaralást.

A tavalyi 15 százalékkal szemben idén 16 százalékos azoknak az aránya, akik a családtagok támogatásából mennek nyaralni, banki kölcsönre csak hat százalékuk támaszkodik. A SZÉP-kártya viszont népszerű: az utazók 28 százalékánál ez a forrás is szerepet kap.

A K&H felmérése szerint a 30-59 évesek többsége, azaz tízből hatan-heten hosszabb, legalább ötnapos belföldi utazással számol, szemben az egy évvel korábbi 57 százalékos aránnyal. Hasonló időtartamú külföldi utazást a megkérdezettek 26 százaléka tervez, míg 2021-ben ez csak 16 százalékukra volt igaz.

A kutatásból kiderül az is, hogy az átlagos utazási költségvetés lényegében megegyezik a pandémia előttivel, ugyanakkor a tavalyi 183 ezer forinthoz képest 35 százalékos növekedést jelent.

És itt megint megemlítenénk, hogy egy másik bank, az MKB viszont azt állítja szintén friss felmérésében, hogy idén 130 ezer forinttal költünk többet nyaralásra a járvány előtti időszakhoz képest, így az átlagos 170 ezer forintos költés 300 ezer forint fölé ugrik. Akkor most melyik felmérésnek is higgyünk?

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

balaton | mkb | hír | felmérés | vakáció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom