Close
Ezért kell lemondania a nyaralásról a magyar fiatalok többségének

Ezért kell lemondania a nyaralásról a magyar fiatalok többségének

Az Ifjúságkutató Intézet a 40 év alatti fiatalok nyaralási szokásaira volt kíváncsi.

Mint a közvéleménykutatásukból kiderül, a  megkérdezettek több mint fele (54 százalék) mondott le a nyaralásról az utóbbi fél évben költségcsökkentés miatt. A 35-39 évesekre ugyanakkor jellemző volt (59 százalék), hogy megfontoltabb, árban kedvezőbb vakációra mennek, míg a 15-19 évesek korosztályban ez az opció nem annyira jött szóba  (46 százalék).

Elsősorban az alacsonyabb iskolai végzettségűeknek kellett összehúzniuk a nadrágszíjat: az alapfokú végzettségűeknek 61 százaléka mondott le a nyaralásról, míg a diplomásoknak csak 43 százaléka kényszerült erre.

A 40 év alattiaknak csak a harmada (32 százalék) tervezi, hogy a nyáron legalább egy hetet külföldön tölt, ezen belül is inkább a  férfiakra jellemző (36 százalék), mint a nőkre (27 százalék), hogy elhagynák az országot.

Az iskolai végzettség emelkedésével egyre valószínűbb, hogy külföldi nyaralásban gondolkodnak a fiatalok: míg az alapfokú végzettségűek 22 százaléka, addig a diplomásoknak közel fele (47 százalék) gondolkodik így.

A korcsoportok közül elsősorban a 25-29 évesek mennek más országba (35 százalék), őket követik a 19 évesek és a náluk fiatalabbak (28 százalék) ebben a tekintetben.

A nyaralási terveket nem meglepő módon elsősorban a pénzügyi helyzet befolyásolja: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék).

A 2020-as évben a 15-29 éves fiatalok 16 százaléka állította, hogy az előző évben részt vett valamilyen fesztiválon, most viszont e korcsoport 29 százaléka tervezi, hogy aktív lesz az idei fesztiválszezonban. A 20-24 évesek körében a legmagasabb a részvételt tervezők aránya (32 százalék), míg a 30 évesek és az idősebbek ötöde gondolkodik ugyanígy (20 százalék).

Nemrég az is kiderült, mikor vagyunk mi, magyarok igazán boldogok utazás közben, és hogy hová utazunk a legszívesebben.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

fiatalok | nyaralás | statisztika

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram