Nyaralás után szorongást érzel, mert újra munkába kell állni? Itt a megoldás

Bizonyos tanulmányok szerint az amerikai munkavállalók legalább nyolcvanhét százaléka tapasztal szorongást vagy stresszt, amikor a szabadsága lejártával újra dolgozni megy. Pontos magyarországi adataink nincsenek a témával kapcsolatban, de alighanem sokan lehetünk itthon is így ezzel. 

Dr. Katherine Hall alvásszakértő tanácsai következnek. – Alváspszichológusként lehetőségem volt megfigyelni és megérteni, mennyire gyakori probléma a vakáció utáni lehangoltság és a közvetlenül a munkába történő visszatérés előtti éjszaka tapasztalt alvási nehézség. Mindez a pszichológiai és fiziológiai tényezők összjátéka – magyarázta Dr. Hall. A vakáció során változást észlelünk a napi rutinunkban, beleértve az alvási szokásainkat is. A szabálytalan alvásrendek és a cirkadián ritmusok megzavarása kihívást jelenthet a szervezet számára, hogy újra alkalmazkodjon ahhoz a helyzethez, amikor elérkezik a munkába visszatérés ideje.

Ez pedig alvászavarokhoz és elalvási nehézségekhez vezethet a visszatérést megelőző éjszakán.

– A munkaköri feladatok újbóli ellátása egy felüdülést jelentő nyaralás után kiválthatja a szorongás és a stressz érzését is – folytatta Dr. Hall. – A függőben lévő feladatokkal, munkaterhekkel vagy potenciális kihívásokkal kapcsolatos aggodalmak fokozott fiziológiai éberséghez vezethetnek, ami megnehezíti a kikapcsolást és a hatékony elalvást.

A szakember a következőket tanácsolja annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb stresszel térjünk vissza a munkaritmusba:

  • Fokozatosan állítsuk át az alvási időbeosztásunkat, mielőtt újra munkába állunk
  • Hétfőre esik a visszatérés? Kerüljük a vasárnap délutáni szunyókálást
  • Hagyjuk ki a telefon állandó esti görgetését, és csak hat percet olvassunk, hogy csökkentsük a stressz-szintet.
  • Elalvásproblémák ellen ajánlott kipróbálni ezt az akupresszúrás hacket, ami mindössze két percet vesz igénybe:
    "Dörzsöljük meg csuklónk belső részét, ahol négy akupresszúrás pontot találni. Ezek a pontok stresszoldó tulajdonságaikról híresek, mivel segítenek csökkenteni a kortizolszintet, vagyis a hírhedt stresszhormonokat. Ha finoman nyomást gyakorolunk ezekre a pontokra, enyhíthető a stresszt, és nyugodtabb környezetet teremthetünk az elalváshoz"
  • Ha előző este szorongást érzünk és segítségre van szükségünk a megnyugváshoz, tegyünk a mellkasunkra törölközőbe tekert jeget és tartsuk ott tizenöt percig
  • A reggeli stressz ehyhítése érdekében már előző este válasszuk ki a másnapi ruhát a zökkemőmentes hétkezdéshez
  • Közvetlenül a munkaidő megkezdése előtt sétáljunk egy kicsit a napsütésben (már ha megfelelőek ehhez a körülmények)

Néha nem mindig nyilvánvaló, miért is nehézkes az elalvás. Többek között betegséggel, stresszel vagy szorongással is összefügghet. Van azonban néhány egyszerű dolog, amit érdemes kipróbálni az alvás és az elalvás elősegítése érdekében.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

stressz | tanácsok | szorongás | alvás | munka

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom