Close
Három nyári koktél izgalmas története

Három nyári koktél izgalmas története

Az idei nyár igazán forrón telik, a legmelegebb estéken pedig különösen jólesnek a jéghideg koktélok. Körbenéztünk Európában, hogy melyek a szezon legnépszerűbb italai, amikhez különös történetekre is bukkantunk.

Egyesült Királyság – Pimm’s Cup

James Pimm 1823-ban gondolt egy merészet és olyan ital kísérletezésébe kezdett, ami tökéletes kísérője lehet a fogásainak londoni osztrigabárjában.

Gint, édes vermutot, curçaót, maraschinót és keserűt kevert össze szénsavas limonádéval, melyet borágóvirággal díszített.

Amikor a különleges virág nem volt elérhető, szezonális gyümölcsöket kezdtek el alkalmaznia receptúrához. Így születhetett meg az ital mai formája, amibe gyakran epret, mentát, narancsot vagy uborkát is tesznek.

Franciaország – Kir Royale

Francia hangulat és egyszerű stílusos megjelenés – ez jellemzi a franciák kedvelt nyári italát. A Kir Rolyalt egy Félix Kir nevű pap találta fel a második világháború után. Amikor 1945-ben Kir Dijon polgármestere lett, a környék két italát szerette volna népszerűsíteni:

a crème de cassis-t, azaz egy édes feketeribizlilikőrt és az erősen savas Bourgogne aligoté bort.

Mivel azonban az aligoté meglehetősen megosztó és a régión kívül nehezen hozzáférhető, pezsgővel helyettesítették. Az italt étkezés előtt ajánlott elfogyasztani.

Spanyolország – Sangria

A sangria gyökerei időszámításunk előtt 200-ra nyúlnak vissza, azonban senki sem biztos abban, hogy a vörösboros puncsot ki találta fel. Egyes feltételezések szerint az 1600-as és 1700-as években Ázsiából importáltak hasonló puncsitalt. Ebben az időszakban feltehetően a spanyol és a portugál kereskedők szezonális gyümölcsökkel,

pálinkával vagy rummal kombinálták házi készítésű Rioja boraikat.

Elkészítése ma is csupán annyi, hogy 750 milliliter Rioja bort elkeverünk 350 milliliter érlelt spanyol rummal, hozzáadunk szeletelt narancsot, citromot, almát, áfonyát, epret, körtét és szilvát, az egészet egy kancsóba töltjük és két órán át pihentetjük.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

koktél | sangria | Pimm’s Cup | kir royale

FOLYTASD EZZEL

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Lesújtó képet festenek Magyarországról ezek az adatok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram