Rejtélyes bejárat a "gasztronómia szentélyébe" – Nyit Rácz Jenő első étterme

Május 8-án végre megnyílik Budapest legújabb gasztroszentélye, amely már régóta szóbeszéd, azaz angolul rumour tárgya. Rácz Jenő – az eddig egyetlen magyar séf, akinek külföldön sikerült kiérdemelnie a Michelin-csillagot – a médiaszereplései miatt vitathatatlanul az egyik legismertebb és legnépszerűbb szakember Magyarországon.

Az étterembe járó közönség eddig azonban nem kapott lehetőséget arra, hogy a főztjét is kipróbálja, hiszen Jenő fiatal kora ellenére nagy álmot dédelgetve nem szerződött séfként más egységbe: saját étterem nyitása mellett döntött.

Ezen elképzelése, az általa vázolt szakmai koncepció összevágott a Costes Csoport tulajdonosainak terjeszkedési szándékával, így két év előkészítés után, a korlátozások lejártával megnyithat Rácz Jenő első étterme.

A Rumour by Rácz Jenő névre hallgató hely nem egyszerűen egy újabb fine dining étterem, hanem egyfajta gasztroszínház, ahol egyedi séfasztal koncepció mentén, egy különleges  stílusú bárral és egy delicates bolttal is várják a vendégeket. A Petőfi tér – Régi posta utca sarkán elhelyezkedő új étterem a gasztronómia, a színház és a képzőművészet válogatott alapanyagaiból nyújt izgalmas, interaktív élményt, amit számos meglepetéssel is megfejelnek, hogy biztosan szóbeszéd tárgya legyen a Rumour.

Sem egy felirat, sem ablakon át elénk táruló látvány nem hirdeti harsányan Budapest legújabb éttermét. Az épület sarkán egy márványtábla azt jelzi csupán, hogy a nemzet színésze, Sinkovits
Imre egykoron e házban élt. Bár egy kétszárnyú, belülről lefüggönyözött üvegajtó bejáratot sejtet, az érkező vendéget egy felirat mégis a Régi posta utca felőli, kis ajtó felé tessékeli, amely valójában egy gourmet bolt, a Rumour Deli Shop bejárata.

A kis kulináris butikban kistermelők válogatott termékeit kínálják, és egy titkos információt is itt tudhat meg a korábban az étterembe asztalt foglaló vendég, történetesen, hogy hol lehet végre bejutni a Rumourba. Pedig a megoldás ott van a szemünk előtt.

"Már bejutni a Rumourba is egy kisebb kihívás – meséli Rácz Jenő – És maga az étterem is egy gasztrokalandra hívja a vendégeket – teszi hozzá az ifjú, Michelin-csillagos séf, aki elmondta, hogy az elképzelés alapja a chef’s table, azaz a séf asztala koncepció, ahol a vendégek a konyhát körbeülve fogyasztják el a különböző fogásokat. – Az étterembe érkezők és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti. Európában legközelebb Hamburgban található hasonló koncepciójú étterem".

A kétszintes tér alsó, étterem szintjén félkörben összefüggő asztal helyezkedik el, melynek belső oldalán a konyhát találjuk, a külső ívben pedig a vendégek foglalnak helyet. A félkörön belül, velük szemben a séf tálalja fel a különböző, ráczjenősen innovatív ételeket.

"Itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit stand-up, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá
a hangulatot."

Az étterem két menüsort kínál, egymást követő időben. A pre-theatre egy hatfogásos – mérsékeltebb árú – korai menü, amelyet egy adott időpontra, este 17:30-ra lehet foglalni, a nagy, tizenegy fogást kínáló Rumour-menü pedig 19:30-kor kezdődik. "Persze aki nem végez a hat fogással időben, azt sem küldjük haza, hanem nekik az emeleti bárban tálaljuk a sor hátralévő kínálatát" – avat be a séf, ezzel rátérve, hogy a gourmet shop és az étterem mellett, a felső szinten egy angol klub jellegű teret is kialakítottak: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket.

A bár melletti szeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is felszolgálnak.

"A Rumourt az enteriőr kialakításában is igyekeztünk egyedivé varázsolni, ebben Bonta Gáspár tervező-dizájner volt a segítségünkre" – ezt már Gerendai Károly, az étterem társtulajdonosait összefogó Costes Group képviselője mesélte. Igyekeztek a két szint – az étterem és a bár – jellegét markánsan elkülöníteni, és természetesen egy olyan bejáratot kialakítani, amely már az első pillanatban meghökkenti az embert. "Mindamellett a térben és a falakon kiállított több tucat kortárs képzőművészeti alkotás egyfajta modern art múzeum hangulatot kölcsönöz az étteremnek" – tette hozzá Gerendai.

A Rumourból távozva a titkos ajtón át újra a gasztrobutikba jutunk, ahol búcsúzóul akár egy következő, otthon elkészített vacsora alapanyagait is beszerezhetjük. A jó emlékek nyomán pedig terjeszthetjük a Rumourt, hogy itt valami különleges élmény várja az érkezőket.

Foglalás és egyéb információ itt.

(Fotók: Seregélyes Gábor)

séf | rumour | racz jeno | étterem | nyitás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom