Ezért érdemes a benzinkutakon enni Olaszországban

"Ez a legfurcsább dolog a világon. Arra gondolok, néha kapsz egy egészen kiváló pizzát valamelyik  benzinkúton, és nem érted, mi van – mesélte Stanley Tucci egy műsorban, miközben a Stanley Tucci felfalja Itáliát első évadát népszerűsítette. Hihetetlenül hangzik, de valóban érdemes Olaszországban bemenni egy Autogrillbe, mert a friss szendvicsekkel és süteményekkel teli vitrinek nem csupán a látvány miatt csábítóak.

Ugyanez nem mondható el egy átlagos benzinkútról, legyen az bárhol a világon, hiszen ilyen helyeken általában csipszre, kekszre, kávéra, nem túl izgalmas szendvicsekre és üdítőkre épül a szortiment. Olaszországban viszont ez teljesen más tészta.

Vannak cornettik – sima vagy krémmel, Nutellával, lekvárral vagy pisztáciakrémmel töltöttek – , fánkok, és néha olyan regionális édességek, mint a sfogliatelle (kagyló formára hajtogatott leveles, töltött tészta) vagy a pasticciotti (töltött péksüti). Egy átlagos Autogrill általában legalább fél tucat szendvicset kínál. Választhatunk mozzarellát és paradicsomot mini bagetten, prosciuttóval és mozzarellával töltött pizza biancát, grillezett zöldségeket teljes kiőrlésű kenyéren, sőt mortadellát és stracciatellát is. Néha van piadina, vagyis az Emilia Romagna-i lapos kenyér, amelyet sajttal, sonkával, rukkolával töltenek meg leginkább. A pihenőhelyeken salátát, pizzát vagy tésztát is felszolgálnak. Ha a pénztárnál megkérdezik, szeretnénk-e felmelegítve kérni, mondjunk igent. Melegen vagy sütve sokkal finomabbak a szendvicsek.

Persze nem minden olasz benzinkút egyforma.

Az Autogrill messze a legelterjedtebb, több mint négyszáz telephellyel, ezt követi a Chef Express és a Sarni. Némelyikben van ülőhely, másokban nincs, változó a minőség is, aztán előfordul, hogy a szendvicseken kívül egyes helyen csak rágcsálnivalókat adnak el, míg mások olyanok, mint a mini szupermarketek, ahol tésztát, sajtot, szalámit, bort is árulnak. És igen, általában ezek is jó minőségűek, szóval, nyugodtan lehet benzinkúton vásárolt bort ajándékba adni.

Amikor Goriziánál átlépjük az olasz határt, már tökéletesen szól a Radio Gioconda. Nekem már ott, a műsorvezetők vidáman hadaró beszélgetéseivel és az italo pop megunhatatlan slágereivel kezdődik az Olaszország-élmény, nem csak amikor meglátjuk a Friuli-Venezia Giulia-táblákat. Imádom felfedezni az ország minden szegletét, de leginkább az életszeretetüket érzem a sajátoménak. Olaszország-rajongásom alapja az a stílusosság, amire a bella figura kifejezés született. Arról van szó, hogy a legjobbat akarják mutatni magunkból, mert élvezik a szépséget, és annak elismerését. Persze könnyít a helyzeten, hogy csodálatos természeti adottságok és lenyűgöző kulturális örökség veszi körbe őket, de folyamatosan építik is ezt, hogy az élet szép legyen – és az is maradjon. 

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)

benzinkút | tipp | autogrill | ételek | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is

Ilyen az, amikor a Balatonnál prezentál Michelin-csillagos élményebédet egy legendás olasz séf

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom