Az étel rajongóinak ideje újratervezni.
Pizza és tészta – mi más is lehetne ezeknél olaszabb, nem? Talán mégsem. Olasz szakácsok egy csoportja összefogott, ezzel párhuzamosan pedig elmarasztalja a turistákat, amiért "mindent rosszul csinálnak", amikor a Itáliában nyaralnak.
A gasztroösszefogásban részt vesz Ettore Bocchia, a Comói-tónál található Grand Hotel Villa Serbelloni executive chefje, a londoni La Mia Mamma étteremlánc több szakácsa, sőt Lorenzo Nigro, a Battersea-i Archway étterem főszakácsa is. Elmondták, valójában mit gondolnak a tipikus turistás szokásokról, és hát őszintén szólva, nem állunk túl jól.
Sérelmi listájuk élén a bolognai spagetti áll – egy elismert klasszikus, amit külföldön láthatóan félreértettek.
A séfek állítják, hogy a turisták autentikussággal kapcsolatos elvárásai már ott megbicsaklanak, amikor a tésztát húsgombóccal kombinálják, vagy akár kanállal és villával fogyasztják el az ételt. Lorenzo Nigro helyretette ezt a témát: "Olaszországban első fogásként spagettit, majd főételként húsgombócot eszünk, de nem együtt kettőt – ez inkább amolyan olasz-amerikai szokás".
A kulináris vétségek azonban itt még nem érnek véget. A több étteremben felbukkanó pepperonis és fűszeres pizzák is megkapták a magukét. A sokak által hagyományos kolbászos pizzaként ismert kerek kedvenc helyes elnevezése "diavola", ami olaszul "ördögöt" jelent, ez pedig a fűszeres ízre utal. Ettore Bocchia elmagyarázta: "Nagyra értékeljük az alapanyagok természetes ízét. Tehát minél egyszerűbb, annál jobb."
Alighanem sokakhoz eljutott már, hogy az olaszok a reggelihez nem isznak kapucsínót, főételként nem rendelnek Cézár-salátát és nem tesznek pancettát sem a carbonarára. És a fokhagymás kenyérért sincsenek oda – erről azt mondják, nem is igazi olasz falat, valószínűleg az amerikai-olasz kultúrából bukkant fel.
Lorenzo Nigro azt tanácsolja, hogy mindig ragaszkodjunk ahhoz, amit helyben készítenek, és próbáljuk ki az adott régióra jellemző konyhát.
"Ez a legfurcsább dolog a világon. Arra gondolok, néha kapsz egy egészen kiváló pizzát valamelyik benzinkúton, és nem érted, mi van – mesélte Stanley Tucci egy műsorban, miközben a Stanley Tucci felfalja Itáliát első évadát népszerűsítette. Hihetetlenül hangzik, de valóban érdemes Olaszországban bemenni egy Autogrillbe, mert a friss szendvicsekkel és süteményekkel teli vitrinek nem csupán a látvány miatt csábítóak.
(Forrás: Express, fotók: Getty Images)
félreértés | olasz | étkezés | pizza | konyha
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!