Close
Ha így megy tovább, örökre búcsút inthetünk a kedvenc olasz ízeinknek

Ha így megy tovább, örökre búcsút inthetünk a kedvenc olasz ízeinknek

Nemrég írtunk az Olaszország északi részét sújtó aszályról, a kialakult helyzetnek viszont beláthatatlan gasztronómiai következményei is lehetnek. 

A csapadékhiány elsősorban az észak-olaszországi területeken öltött drámai mértéket, ahol a vízdeficit meghaladta a negyven százalékot. Az Alpokban több mint ötven százalékkal kevesebb hó esett a megszokottnál, Velencében kiszáradtak a kisebb csatornák, és az ország legnagyobb folyója, a Pó medrében a víz több ponton eltűnt.

Ez azért is nagy probléma, mert a Pó-alföld az ország első számú élelmiszerellátási térsége, a szárazság pedig veszélybe sodorhatja a hagyományos olasz termékek egyharmadának előállítását.

Nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durumbúzából, a szárazság kihat a gyümölcs- és zöldségtermesztésre, a parmezán sajt és a pármai sonka előállítására is.

Az utóbbi harminc évben idén lesz a legalacsonyabb a rizstermés, a termőterület nyolcezer hektárral csökkent, és itt található a haszonállat-állomány fele is. 

A rendkívüli aszály következményeként ugyanakkor akár a nemzeti vízkészlet “adagolása” is szükségessé válhat, és bevezethetik a víz-fejadagot.

De nemcsak az olasz ízeket kell féltenünk, az egyik kedvenc alapanyagunk ára az égbe szökik, és a szomszédaink büszkesége sincs biztonságban az időjárás viszontagságaitól.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

konyha | aszály | pármai sonka | rizottó | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Egyetlen trükkel olyan lesz a sült csirke, mintha egy Michelin-csillagos étteremben készült volna

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom