Close
Az egekbe szökik az ára ennek a népszerű élelmiszernek

Az egekbe szökik az ára ennek a népszerű élelmiszernek

Az olívaolaj eddig sem volt olcsó, most azonban az elmúlt évek aszályának és hőhullámainak köszönhetően még kevesebbet tudtak előállítani a termelők, így várhatóan az idén jóval többe kerül majd, mint korábban.

Az aszály és az extrém hőség 2022-ben Európa-szerte hatalmas károkat okozott az olívabogyó-termelők számára. A kedvezőtlen időjárás kevesebb termést hozott, ez pedig a készletek csökkenésével jár.

A főbb olívaolaj-termelő és exportáló országok, így például Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália is erről számolt be.

Egyes becslések szerint csak Olaszország 37 százalékkal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022-2023-as szezonban, mint az előző évben.

A rendelkezésre álló adatok szerint globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából húsz százalékkal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami harminc, de

akár ötven százalékos áremelkedést is eredményezhet.

Nemcsak az olívaolaj mennyiségére van hatással az aszály és a kánikula, hanem annak minőségére is, hiszen a termőföld, azaz a növény termesztésének a környezete is kulcsfontosságú az íz szempontjából és az egyes termékek tanúsítványa, besorolása miatt is.

A szakemberek komoly kutatómunkát végeznek, hogy megtalálják azokat a termékeny fajtákat, amelyek jobban ellenállnak a kórokozóknak és a szélsőséges időjárási körülményeknek. Egyes megállapítások szerint tizennyolc faj mutatott nagy ellenálló képességet, de a termelőknek jelentős beruházásokat kellene megvalósítaniuk az öntözés területén is.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

globális felmelegedés | klímaváltozás | áremelkedés | kánikula | olíva olaj

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Egyetlen trükkel olyan lesz a sült csirke, mintha egy Michelin-csillagos étteremben készült volna

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom