Az egekbe szökik az ára ennek a népszerű élelmiszernek

Az olívaolaj eddig sem volt olcsó, most azonban az elmúlt évek aszályának és hőhullámainak köszönhetően még kevesebbet tudtak előállítani a termelők, így várhatóan az idén jóval többe kerül majd, mint korábban.

Az aszály és az extrém hőség 2022-ben Európa-szerte hatalmas károkat okozott az olívabogyó-termelők számára. A kedvezőtlen időjárás kevesebb termést hozott, ez pedig a készletek csökkenésével jár.

A főbb olívaolaj-termelő és exportáló országok, így például Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália is erről számolt be.

Egyes becslések szerint csak Olaszország 37 százalékkal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022-2023-as szezonban, mint az előző évben.

A rendelkezésre álló adatok szerint globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából húsz százalékkal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami harminc, de

akár ötven százalékos áremelkedést is eredményezhet.

Nemcsak az olívaolaj mennyiségére van hatással az aszály és a kánikula, hanem annak minőségére is, hiszen a termőföld, azaz a növény termesztésének a környezete is kulcsfontosságú az íz szempontjából és az egyes termékek tanúsítványa, besorolása miatt is.

A szakemberek komoly kutatómunkát végeznek, hogy megtalálják azokat a termékeny fajtákat, amelyek jobban ellenállnak a kórokozóknak és a szélsőséges időjárási körülményeknek. Egyes megállapítások szerint tizennyolc faj mutatott nagy ellenálló képességet, de a termelőknek jelentős beruházásokat kellene megvalósítaniuk az öntözés területén is.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

kánikula | klímaváltozás | olíva olaj | áremelkedés | globális felmelegedés | olaj

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Hirdetés