A szokatlanul meleg december miatt jó néhány dalmátskonka-termelő kényszerült arra, hogy kidobja a már szárításra előkészített hús egy részét.
A sonka sózásához a két-nyolc fokos hőmérséklet az ideális, ha ennél enyhébb az idő, könnyen megromolhat a hús. A megfelelő időjáráshoz pedig a hideg és száraz bóra szél is hozzájárul, ami idén meglehetősen későn érkezett meg.
Az időjárási bizonytalanságok miatt sajnos egyre több gyártó fordul el a hagyományos eljárásoktól.
A füstölőházakat ellenőrzött körülményeket garantáló üzemekre cserélik le, amik az Európai Unió társfinanszírozásával épülnek.
Mint az egyik termelő elmondta:
Mindannyian többé-kevésbé hagyományos módon dolgozunk. Csak arról van szó, hogy technikailag jobbak a körülmények.
Ezekkel a technikai lehetőségekkel csökkentjük azokat a kockázatokat, amelyek a szokatlan időjárási viszonyokból adódnak”.
Szintén az időjárás miatt került veszélybe az olaszok egyik kedvenc étele, és közben számos más élelmiszer árai szöknek az egekbe.
(Forrás: Total Croatia News, képek: Getty Images)
bóra | prosciutto | dalmácia | Horvátország | dalmátVilágvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!