Veszélybe került az olaszok egyik kedvenc fogása

A Pó-síksághoz kötődik az olasz mezőgazdasági termelés mintegy harmada, a folyó kiszáradása azonban hatalmas csapást mér az idei hozamra.

Ezen belül is rizottórizs sínyli meg különösen a körülményeket: a vízszint két méterrel alacsonyabb az átlagosnál, vagyis az éves átlag egytizede, míg a hőmérséklet júniusban három és fél fokkal magasabb volt, mint a megszokott. A probléma ráadásul nemcsak az, hogy a rizsföldek kiszáradnak, hanem az is, hogy a föld egyre sósabbá válik.

Rizsföld Vespolatéban

Ahogyan a Pó vízszintje csökken, úgy áramlik be egyre több tengervíz a deltába és a talaj víztartó rétegeibe, amelyekre a Pó-síkságon termelt rizs. támaszkodik.

A gazdálkodók szerint a sóssá váló talaj évekre tönkreteheti a termést.

Tragikus a helyzet, körülbelül hatvan százalékos veszteségről beszélünk” mondta Elisa Moretto rizstermesztő. Ugyanakkor mint hozzátette, ezek a veszteségek még nem véglegesek, mert a sósvíz-probléma mellett a hatalmas hőség is gondot okoz. Az egész idei aratás veszélyben van.

Ha Olaszországba mész, ezeket az étkezési szabályokat kell betartanod, ha pedig rizottóban gondolkodsz, akkor ezekre érdemes figyelned.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

olaszország | rizs | aszály | pó-síkság | rizstermesztés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom