Close
Veszélybe került az olaszok egyik kedvenc fogása

Veszélybe került az olaszok egyik kedvenc fogása

A Pó-síksághoz kötődik az olasz mezőgazdasági termelés mintegy harmada, a folyó kiszáradása azonban hatalmas csapást mér az idei hozamra.

Ezen belül is rizottórizs sínyli meg különösen a körülményeket: a vízszint két méterrel alacsonyabb az átlagosnál, vagyis az éves átlag egytizede, míg a hőmérséklet júniusban három és fél fokkal magasabb volt, mint a megszokott. A probléma ráadásul nemcsak az, hogy a rizsföldek kiszáradnak, hanem az is, hogy a föld egyre sósabbá válik.

Rizsföld Vespolatéban

Ahogyan a Pó vízszintje csökken, úgy áramlik be egyre több tengervíz a deltába és a talaj víztartó rétegeibe, amelyekre a Pó-síkságon termelt rizs. támaszkodik.

A gazdálkodók szerint a sóssá váló talaj évekre tönkreteheti a termést.

Tragikus a helyzet, körülbelül hatvan százalékos veszteségről beszélünk” mondta Elisa Moretto rizstermesztő. Ugyanakkor mint hozzátette, ezek a veszteségek még nem véglegesek, mert a sósvíz-probléma mellett a hatalmas hőség is gondot okoz. Az egész idei aratás veszélyben van.

Ha Olaszországba mész, ezeket az étkezési szabályokat kell betartanod, ha pedig rizottóban gondolkodsz, akkor ezekre érdemes figyelned.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

aszály | rizs | olaszország | rizstermesztés | rizottó

FOLYTASD EZZEL

Már a tökéletes étel-ital párosítást is a mesterséges intelligencia végzi

Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram