Ezekért az édességekért rajong Olaszország és a világ

Még az is ismeri a legfinomabb olasz desszerteket, aki nem is édesszájú: a tiramisu, a panna cotta például az egész világon nagy kedvencek, éttermekben is előszeretettel készítik őket záróakkordnak, függetlenül attól, hogy olasz vagy más tematikájú étteremről beszélünk. Édességeik azonban messze nem álltak meg itt, fantasztikus tésztákat, krémeket készítenek.

Sfogliatella

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a homárfarokra vagy kagylóra hasonlító sütemény egyszerűen gyönyörű. A réteges levelestészta rovátkái, mintha csak keményített textíliából lennének.

Kívülről tehát roppanós, míg belül tölteléktől lesz puha és krémes.

A legtöbb esetben leheletnyi citrommal és fahéjjal kikevert édes ricotta kerül a hasába, de ettünk már pisztáciás, mandulakrémes és kandírozott gyümölcsös verziót is.

Cannolo

Legalább annyira becsben tartják Szicíliában a cannolót, mint Taormina kisvárosát. A szó jelentése csövecske, és ez természetesen a ropogós, édes tészta formájára utal. Ahány ház, annyi szokás, rengeteg verzióban készítik, egy biztos: nagyon klassz, ahogyan a keményebb tésztadarabok harapás után összetalálkoznak a lágy, ricottás krémmel. A végekre tört pisztácia, csokoládé vagy kandírozott narancs kerül, és róluk sem spórolják le a porcukrot.

Nincs az a szicíliai kis cukrászda, sütöde, ahol ne haraphatnánk cannolóba.

Panettone

Karácsony közeledtével az olasz üzleteket ellepik a nagyobbnál nagyobb, kalapdobozra emlékeztető, piramis formába rendezett panettone-dobozok.

A Milánóból származó, évszázadok óta népszerű édes, foszlós, gyümölcsös kelt tészta több romantikus történetet is magáénak tudhat: egyes források szerint eredetileg Pan de Toninak hívták, mert egy szerelmes nemesember úgy akarta elnyerni egy szegény pékember lányának kezét, hogy péknek adta ki magát, és ezt a süteményt sütötte meg neki.

Maritozzo

Kifejezetten laziói, tipikusan reggel fogyasztott süti a matriozzo. Nevében hordja a "marito" szót, ami férjet jelent, mivel létezik egy olyan régi hagyomány, miszerint, ha az udvarló március első péntekén ilyen finomságot ajándékoz a szerelmének, abban simán lapulhat akár gyűrű is, a leánykéréshez.

Édes, sokszor fenyőmaggal vagy mazsolával készített briós, melyet gazdagon megtöltenek tejszínhabbal.

Reggeli cappuccino mellé, vagy romantikus alkalmakkor is tökéletes. Jelenleg a rómaiak sós verzióban street foodként operálnak vele: tatárt, különböző marinált halakat rejtenek bele. Sőt, fagyival bélelt változatáért is sokan odavannak.

Babá au rhum

Legutoljára egy olyan finomságot hagytunk, ami gyakorlatilag egy szép nyúlás, ugyanis a nápolyiak hiába érzik magukénak, mint az eredeti pizzát, a babá au rhum bizony eredetileg Lengyelországból jött, és egy sima feljavítás ihlette. A 16. században ez egyik uralkodó feleségének a tradicionális lengyel kuglófot szerették volna felszolgálni, de sejtették, hogy kényeskedik majd szárazsága miatt, így nem volt mit tenni, szépen megáztatták rumban.

Az uralkodó később Franciaországba is magával vitte a részegítő receptet, ahol faragtak még rajta, megkapta a mai, gombára emlékeztető formáját.

A Nápolyban szolgáló francia cukrászok pedig Campania fővárosában terjesztették el a rumos sütit, amit később limoncellóval is locsolgattak, csokoládéval, angolkémmel is kenegettek... és még mindig magukénak érzik, és pukkadásig tudják enni magukat belőle. Mi sem vagyunk másképp ezzel.

Ez is érdekelhet:
A csőtészta mennybemenetele, avagy az olaszok leszámolnak a szívószállal

Mindig találékony volt az olasz nép, akik még ma is a dizájn, a formatervezés császárai. Gondoltak egy nagyot, és olyat húztak, amiért hálás lehet a bolygónk.

(Fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images)

édességek | olasz desszertek | gasztronómia | édesség | cukrászat | cukrászda

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés