Az étel rajongóinak ideje újratervezni.
Pizza és tészta – mi más is lehetne ezeknél olaszabb, nem? Talán mégsem. Olasz szakácsok egy csoportja összefogott, ezzel párhuzamosan pedig elmarasztalja a turistákat, amiért "mindent rosszul csinálnak", amikor a Itáliában nyaralnak.
A gasztroösszefogásban részt vesz Ettore Bocchia, a Comói-tónál található Grand Hotel Villa Serbelloni executive chefje, a londoni La Mia Mamma étteremlánc több szakácsa, sőt Lorenzo Nigro, a Battersea-i Archway étterem főszakácsa is. Elmondták, valójában mit gondolnak a tipikus turistás szokásokról, és hát őszintén szólva, nem állunk túl jól.
Sérelmi listájuk élén a bolognai spagetti áll – egy elismert klasszikus, amit külföldön láthatóan félreértettek.
A séfek állítják, hogy a turisták autentikussággal kapcsolatos elvárásai már ott megbicsaklanak, amikor a tésztát húsgombóccal kombinálják, vagy akár kanállal és villával fogyasztják el az ételt. Lorenzo Nigro helyretette ezt a témát: "Olaszországban első fogásként spagettit, majd főételként húsgombócot eszünk, de nem együtt kettőt – ez inkább amolyan olasz-amerikai szokás".
A kulináris vétségek azonban itt még nem érnek véget. A több étteremben felbukkanó pepperonis és fűszeres pizzák is megkapták a magukét. A sokak által hagyományos kolbászos pizzaként ismert kerek kedvenc helyes elnevezése "diavola", ami olaszul "ördögöt" jelent, ez pedig a fűszeres ízre utal. Ettore Bocchia elmagyarázta: "Nagyra értékeljük az alapanyagok természetes ízét. Tehát minél egyszerűbb, annál jobb."
Alighanem sokakhoz eljutott már, hogy az olaszok a reggelihez nem isznak kapucsínót, főételként nem rendelnek Cézár-salátát és nem tesznek pancettát sem a carbonarára. És a fokhagymás kenyérért sincsenek oda – erről azt mondják, nem is igazi olasz falat, valószínűleg az amerikai-olasz kultúrából bukkant fel.
Lorenzo Nigro azt tanácsolja, hogy mindig ragaszkodjunk ahhoz, amit helyben készítenek, és próbáljuk ki az adott régióra jellemző konyhát.
"Ez a legfurcsább dolog a világon. Arra gondolok, néha kapsz egy egészen kiváló pizzát valamelyik benzinkúton, és nem érted, mi van – mesélte Stanley Tucci egy műsorban, miközben a Stanley Tucci felfalja Itáliát első évadát népszerűsítette. Hihetetlenül hangzik, de valóban érdemes Olaszországban bemenni egy Autogrillbe, mert a friss szendvicsekkel és süteményekkel teli vitrinek nem csupán a látvány miatt csábítóak.
(Forrás: Express, fotók: Getty Images)
konyha | séfek | magyarázat | spagetti | olasz | étkezés
Ezért nem szabad hétfőn ezt a jól ismert ételt rendelni Spanyolországban
Szívószállal minden ital finomabb

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!