A „dolce vita” idén házhoz jön – Egy falat Olaszország Magyarországon

A világ egyik legnépszerűbb úti célja alig pár száz kilométer tőlünk, most mégis távolabb van, mint eddig bármikor. Olaszországot történelme, földtajzi adottságai, gasztronómiája és az egészet átjáró életigenlés egyszerre teszik ellenállhatatlanná, és büszkén vállaljuk, hogy az elvonási tüneteink egyre erősebbek.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Roadster szerkesztőségének egyértelmű válasza lenne a „Melyik a kedvenc országod?” kérdésre. Mi tagadás, sokat foglalkozunk Olaszországgal, ami még objektív mércével is a világ egyik legjobb helye, nemhogy a fogadott, második hazánk-féle kapcsolat perspektívájából.

Olaszországért azonban, szerencsére, nem csak Olaszországban lehet rajongani: az olasz kultúra, a dizájn és a gasztronómia komoly exportcikkei. Egy ilyen kivételes(en szomorú) helyzetben pedig, mint ami idén a nyakunkba szakadt, sajnos sokunknak le kell mondani arról, hogy felkeressük a világnak ezt a páratlan részét.

Ezzel együtt pedig arról is, hogy frissítő Aperol Spritzet kortyolgassunk a Garda-tó partján, hogy ikonikus nápolyi pizzát együnk a Via Giulio Cesarén, vagy eltöltsünk egy varázslatos hosszú hétvégét Amalfi partjainál. Nem kell viszont lemondani arról, hogy megtaláljuk az olasz pillanatokat itthon, Magyarországon!

Ezért vettük most nyakunkba a Balaton környékét, és kutattuk fel azokat a helyeket, amelyek akár az Appennini-félszigeten is lehetnének. Alkalomhoz illően felöltöztünk, és szereztünk egy Maserati Ghiblit útitársul, megadva az alaphangot a hedonista utazásnak. Mielőtt azonban határozottan kijelentenénk, hogy megtaláltuk Magyarországon Olaszországot, végig kell vennünk, mi adja nekünk Itália esszenciáját.

Toszkána, szőlőhegyek, pihenés, csend...

Ha földrajzi adottságok tekintetében szeretnénk a legjobban megközelíteni az olasz varázslatot, akkor itthon két irányba is mehetünk. Ha kelet felé indulunk el, Tokaj-Hegyalja környékén találhatunk rá az olaszhoz hasonló életérzésre.

Az ország egyik leggyönyörűbb részén, a szőlőtőkékkel romantikusan felvarrt dombok között szikrázóan kék az ég, a szőlő, a fák és a bokrok zöld színe pedig szinte megállítják az időt, pláne, ha a főutaktól kicsit messzebb próbálunk megnyugvást találni. Tokaj, Mád, Bodrogkeresztúr… ha most nem is erre a régióra fókuszálunk, nem lett volna igazságos kihagynunk.

Ahogy a Balatontól északra eső vidéket sem, hiszen ez az a hely, ahol a nyári hónapokban az aranysárga naplemente szinte lehajol a dombok közé kinyitni velünk egy üveg finom bort.

A legszebb balatoni látványért elég a tó legkeletibb pontjáig mennünk. Még ha méltatlanul kevés történet is szól az akarattyai Magaspartról, tengerrel felérő horizont tárul itt elénk, a hetvenhét kilométerre fekvő túlpart pedig teljesen homályba vész. A különleges panorámában gyönyörködhetünk akár a part egyik hangulatos kávézójából, a konténerekből épített The Rusty Coffee Boxból is, ahol a teraszon ülve, akár sétálós kedvünkben is megtalálhat minket egy csészényi presszó, vagy egy üveg kraftsör.

Az igazi magyar Toszkána viszont valahol Balatonfüred után, Balatonszőlős magasságában kezdődik, és egészen Badacsonyig húzódik, a parttól felfelé, leginkább Veszprém–Balatonfüred–Badacsonytomaj–Tapolca képzeletbeli négyszögében.

Ezen a környéken az egyik legizgalmasabb és legújabb szerelemprojekt a Casa Christa, melyről nemrég írtunk. A Balatonszőlős romantikus dombjai között található, 4,5 hektáros birtokon elvonulhatunk a világ elől, és toszkán stílusban felújított présházakban, kétezer mandulafa, szőlőtőkék, és a mindezt körülölelő erdő környezetében élvezhetjük a gondtalan mindennapokat.

Hasonló, de még exkluzívabb élményt nyújt a Villa Vitae, Balatonfüred és Aszófő között. A Farkó-kő dűlő szőlői mellett található butikhotel bárhol lehetne a világon: a konyha első osztályú, a szobák stílusa kifinomult, az igénybe vehető szolgáltatások pedig messze túlmutatnak a balatoni szállodákén.

Akár helikopterrel vagy vitorlással is kalandozhatunk, de a Vitae Vespa robogóit is használhatjuk a környék felfedezéséhez. A nap végén már csak arról kell döntenünk, hogy a medencéből vagy a jakuzziból gyönyörködünk a szőlőültetvények és a Balaton látványában.

Arra is van lehetőség, hogy a város zajától és minden felesleges ingertől távol áldozzunk az élvezetek oltárán. A Káli-medence kapujában, Monoszlón, hosszú évek óta az egyik legkedveltebb hely a Liszkay Borkúria, ahol nemcsak a friss levegő, de a kúriában készülő borok is segítenek ellazulni.

Az Amerikából hazatelepült Liszkay Mihály önmagában jelenség, a kúriát körülölelő, hatalmas szőlőbirtokról készülő borok pedig talán elsők között mutatták meg, hogy a régió vörösboraiban is hatalmas potenciál rejlik.

De van úgy, hogy egyszerre szeretnénk élvezni a pezsgő, nyári hangulatot és a nyugalmat. Olaszországban számos helyen találunk eldugott kis utcákat a központhoz közel, és bár Balatonfüreden a Kisfaludy utca nem épp eldugott, a hömpölygő tömeg az esti órákban már sokkal inkább a Tagore sétányra és a Zákonyi Ferenc utcára koncentrálódik. Ezért is tökéletes választás a közel százharminc éves épületben működő butikhotel, az Ipoly, amelynek semmi köze az ismert hazai folyóhoz.

A név Fehér Ipoly pannonhalmi főapátra utal, aki még az 1800-as évek végén építtette a házat, amely akkoriban is a fürdővendégek egyik kedvelt szálláshelye volt, és Ipoly Udvar néven működött.

Az épület azóta sokat változott, legutóbb tizenkét éve esett át egy nagyobb felújításon, és tökéletesen hozza a mediterrán régió hatalmas villaépületeinek hangulatát. A nagypolgári stílusú szobák mellett egyes lakosztályokból a Balaton látványát is élvezhetjük, a sokak által dicsért reggelit pedig akár a szobába is kérhetjük.

A pizza, a tészta, a kávé és a borok…

Az olasz gasztronómia szenvedélyes skálája a sarki zöldségestől a hegyi kisfalu mammáján át, egészen a Michelin-csillagos éttermekig ér. Szerencsére minden adott, hogy erről se kelljen lemondanunk az itthoni utazás alatt: mutatjuk a Roadster balatoni listáját, ha a vendéglátásban keressük az olasz pillanatokat!

Rege Cukrászda

A híres Tihanyi Apátság alatt hosszú évek óta üzemel egy kávézó, amely a templomhoz hasonlóan igazi zarándokhely lett. Az Apátsági Rege Cukrászdában ugyan beérhetnék azzal, hogy a pazar panoráma mellé csillagászati áron kínálnak nagyüzemi süteményeket, ezzel szemben alig-alig találkozunk a környéken ilyen maximalista hellyel – beleérte a kiszolgálást és a termékeket is –, az árak pedig nagyon is átlagosnak mondhatók.

A Regében a rengeteg különböző, minőségi kávé mellett mennyei reggeliket, két tehetséges cukrászuknak köszönhetően pedig pazar édességeket, süteményeket és fagylaltokat is kóstolhatunk. Nagy kedvencünk például a ház somlóija, a Rákóczi túrós pohárdesszert és a levendulás kávé is.

Hiába érkezünk csak egy rövid pihenőre, a Regéből nehéz elindulni. Az ember szeme mindig ráakad egy érdekes részletre – legyen szó akár az étlapról, itallapról, vagy a gyönyörű panorámáról.

Plage 18

Tihany legexkluzívabb strandján már a harmadik szezont tapossák, és minden évben előrukkolnak valami újdonsággal. Amiben viszont nincs változás, az a magas minőség, a kedves kiszolgálás és a gyönyörű környezet.

A Plage 18 strandján a hét minden napján lehet lazulni a gazebókban és a napágyakon, és természetesen az étterem is nyitva, déltől éjfélig.

Így bármikor érkezünk, Tihany legmenőbb strandja hibátlanul hozza a tengerparti beach clubok napfényben fürdő, hedonista hangulatát, ha pedig nyakig akarunk merülni az olasz életélvezetben, a legjobb, ha kibéreljük a Portofino gazebót, és rendelünk egy palack jéghideg proseccót is.

Papok Borozója

Az elmúlt évek legnagyobb visszatérője a környéken a Balatonszőlős és Tótvázsony között, hatalmas birtokon működő bisztró, a Papok Borozója. Itt nemcsak néhány házias fogást és jó borokat kóstolhatunk, hanem egy nagy adag kedvességet és elképesztő panorámát is kapunk.

A magyar csárdák mellett Toszkána családi vendéglőinek hangulata is egy pillanat alatt átjár minket itt, mindezt tovább erősíti a folyamatosan változó, kísérletező, innovatív konyha is.

Bár a Papok Borozója vacsorahelyszínnek ideális, egy délutáni sziesztára is simán elindulnánk ide, hogy valamelyik függőágyban olvasgassunk és pihenjünk egy kicsit, miközben egy pohár friss fehérbort kortyolgatunk.

Pálffy Borterasz

A Pálffy család évtizedek óta foglalkozik borkészítéssel, nagy szerepük van abban, hogy a Káli-medence boraira ma mint minőségi alapkőre tekintünk. A család borterasza már csak azért is izgalmas, mert épp mostanában kezd különválni az idősebb és a fiatalabb generáció: Gyula friss szemlélet mellett hagyományosabb borokat készít, fia, Attila saját márkával a manapság divatos natúrborok és a pét-nat felé kacsintgat.

Ráadásul ez az a borterasz, amely stílusával bárhol megállná a helyét a mediterrán régióban, a borok mellett pedig saját készítésű füstölt húsaikért vagy egy friss verjus fröccsért is hajlandók lennénk nagyobb távolságot megtenni.

A mesélő századok, utcák és házak

Az északi part azon kevés helyek közé tartozik itthon, ahol gyönyörű állapotban láthatunk több száz éves villaépületeket, macskaköves utcákat, kúriákat, templomokat. Balatonfüred történelmi városrészében például egymást érik azok a villák, amelyek egykor híres történelmi alakok – például Blaha Lujza vagy Jókai Mór – nyaralójaként szolgáltak, de Balatonalmádi, Badacsony vagy a Szent György-hegy környékén is találunk gyönyörű épületeket.

Szeretünk úton lenni, felfedezni, tanulni és tapasztalni, de az édes "olasz" életért nem kell feltétlenül több ezer kilométert utazni. Közben pedig nem szabad elfelejtenünk büszkének lenni arra, hogy a hely, ahová születtünk, felveszi a versenyt a világ legvágyottabb úti céljaival is.

(Fotó: Getty Images, Unsplash, Gyana Dániel, Donkó Péter) 

balatonfüred | Villa Vitae | bor | pizza | Maserati

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom