Close
Egy lakás árát is kifizetheti bírságként, aki nem tartja be ezt a szabályt Olaszországban

Egy lakás árát is kifizetheti bírságként, aki nem tartja be ezt a szabályt Olaszországban

Egy törvényjavaslat szerint akár 60 ezer eurós (mintegy 22 és félmillió forintos) bírságot is kiszabhatnak azokra, akik műemlékeket vagy más kulturális helyszíneket rongálnak meg.

A vandalizmusért járó büntetés tízezer eurónál (3 millió 742 ezer forintnál) kezdődne, a beszedett bírságokat pedig javításokra és takarításra fordítanák. A tervet a kormány már jóváhagyta, és várhatóan az törvényerőre is emelkedik. Mint Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter elmondta, a műemlékek és művészeti helyszínek elleni támadások mindenkinek gazdasági kárt okoznak.

A tisztításhoz magasan képzett személyzet beavatkozására és nagyon költséges gépek használatára van szükség. Aki ezeket a cselekményeket végrehajtja, annak az anyagi felelősséget is vállalnia kell.”

Példaként említette, hogy a kormány nemrég kénytelen volt 40 ezer eurót (majdnem 15 millió forintot) kifizetni a világörökség részét képező, 15. századi torinói Palazzo Madama homlokzatának megtisztítására, miután azt összefirkálták.

A Palazzo Madama
A Palazzo Madama

De az utóbbi időben több olyan eset is történt, amikor turisták vagy tüntetők rongáltak meg valamely felbecsülhetetlen értékű örökséget. A hét elején például aktivisták fekete festéket öntöttek a barokk szobrász, Bernini Spanyol lépcsőnél található szökőkútjának vizébe, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépést követeljék.

Korábban azért büntettek meg egy turistát, mert rossz helyen fagyizott, de más szabályok is vannak, amikre nem árt figyelni, például Rómában.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images, Unsplash)

bírság | vandalizmus | rongálás | olaszország | büntetés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram