Close
Már az ivóvíz használatát is korlátozzák a magyarok egyik kedvenc úti célján

Már az ivóvíz használatát is korlátozzák a magyarok egyik kedvenc úti célján

Továbbra is negyven fok körüli hőmérsékletet mérnek Olaszország középső és északi részén, és a rendkívüli szárazság miatt több helyen is vízkorlátozást vezettek be csütörtöktől.

A legmagasabb hőmérsékletet az utóbbi huszonnégy órában Piemont tartományban, Nizza Monferrato városában mérték, ahol 40,3 fokig melegedett az idő. Torinóban az évszakhoz képest szintén rekordmeleg, 37,7 fok volt.

Csütörtökön tizenhét, pénteken tizenkilenc nagyobb városban érvényes a legmagasabb fokozatú, vörös színű hőségriadó, és a hőmérséklet éjszaka sem csökken jelentősen harminc fok alá.

Negyvenfokos meleget várnak mások mellett Firenze, Prato, Arezzo, Bologna, Mantova, Alessandria, Milánó, Padova, Róma és az alpesi Bolzano városában, valamint Szardínia és Szicília szigetén.

Az idei nyár utolsó hőhullámát Néró császárról neveztek el, és az előrejelzések szerint szombattól csökken az ereje. A Szahara térségéből érkezett forróságot a Nagy-Britannia felőli hűvösebb levegő váltja fel: a csapadékot és viharokat hozó új frontot az olasz meteorológusok Néró római császár második feleségéről Poppeának keresztelték el.

Az utóbbi hónapok csapadékhiánya időközben vízkorlátozás bevezetését tette szükségessé, nemcsak Szicíliában, ahol ez évtizedek óta megszokott gyakorlatnak számít, hanem az északnyugati Liguriában is.

Imperia, Sanremo, Taggia és más önkormányzatokban éjféltől reggel öt óráig korlátozzák az ivóvíz használatát egészen szeptember 10-ig. A vízhasználatot napközben is korlátozzák: tilos a kertek locsolása, a medencék feltöltése és a kocsik mosása.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint a rendkívüli hőség és csapadékhiány miatt tavalyhoz képest idén már tíz százalékkal esett vissza a búzatermesztés, tizennégy százalékkal a termesztett szőlő mennyisége, hatvanhárom százalékkal kevesebb körte termett, és hetven százalékkal csökkent a méz mennyisége.

Olaszország az utóbbi időben sokszor szerepelt a hírekben az éttermek irreálisnak tűnő szolgáltatási díjai miatt, de nemcsak a vendéglátóhelyek, hanem a turisták is megérik olykor a pénzüket.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

szárazság | olaszország | vízkorlátozás | aszály | hőség

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram