Close
A világ egyik legfenntarthatóbb épülete lesz az Olimpia Háza

A világ egyik legfenntarthatóbb épülete lesz az Olimpia Háza

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új központja a nemzetközi zöld építési program legmagasabb minősítési szintjét megugorva a LEED Platinum fokozatát érdemelte ki. 

A vezető energia- és környezetvédelmi minősítés (LEED) a legelterjedtebb zöldépítési programnak mondható, elsősorban az egészséges környezet kialakítására, a csökkenő szén-dioxid-kibocsátásra és a megújuló erőforrások felhasználására törekszik. Jelenleg közel százezer olyan épületet találunk világszerte, melyek LEED-tanúsítvánnyal büszkélkedhetnek.

A koppenhágai 3XN és a svájci IttenBrechbühl tervezőiroda által megálmodott Olimpia Háza az első nemzetközi székház, amely a Svájci Fenntartható Építési Szabvány legmagasabb fokozatát megkapta.

A Genfi-tó partján, Lausanne-ban felhúzott épület tervezésekor maximálisan odafigyeltek a környezetvédelmi előírásokra, és az energiahatékonyság, valamint a vízfelhasználás meglehetősen szigorú kritériumaira,

plusz a korábbi székház majdnem teljes egészét újrahasznosították.

A víz honnan máshonnan, mint a szomszédos Genfi-tóból érkezik (plusz még az esővizet is összegyűjtik a székház tetején), az energiát pedig napalemek biztosítják, így a megújuló erőforrások felhasználásával az épület egy hagyományoshoz képest hatvan százalékkal kevesebb vízhasználással, valamint harmincöt százalékkal kevesebb energiafelhasználással működhet.

Igen előkelő szomszédságban, a 18. századi Château de Vidy kastély mellett egy hatalmas parkban kapott helyet a székház, ahol ötszáz ember dolgozik majd, miközben pazar kilátást kap a Genfi-tóra. Az épület minden szegletében találunk utalást az olimpia szellemiségére, a hagyományokra és az olimpia történetére.

Az ötszintes üvegépület további érdekessége, hogy különböző szögekből nézve eltérő megjelenésűnek hat.

Odabent egy gigantikus tölgyfalépcső köti össze az emeleteket, amelynek formája az olimpiai zászlóban díszelgő öt karikára utal. Az irodák és a közösségi területek nem csupán könnyedén megközelíthetőek, hanem a változó igényekhez igazítva kényelmesen átalakíthatóak is.

Az Olimpia Házát hivatalosan június 23-án adják át.

Ez is érdekelhet:

lausanne | NOB | új | székház | olimpia háza

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram