A világ egyik legfenntarthatóbb épülete lesz az Olimpia Háza

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság új központja a nemzetközi zöld építési program legmagasabb minősítési szintjét megugorva a LEED Platinum fokozatát érdemelte ki. 

A vezető energia- és környezetvédelmi minősítés (LEED) a legelterjedtebb zöldépítési programnak mondható, elsősorban az egészséges környezet kialakítására, a csökkenő szén-dioxid-kibocsátásra és a megújuló erőforrások felhasználására törekszik. Jelenleg közel százezer olyan épületet találunk világszerte, melyek LEED-tanúsítvánnyal büszkélkedhetnek.

A koppenhágai 3XN és a svájci IttenBrechbühl tervezőiroda által megálmodott Olimpia Háza az első nemzetközi székház, amely a Svájci Fenntartható Építési Szabvány legmagasabb fokozatát megkapta.

A Genfi-tó partján, Lausanne-ban felhúzott épület tervezésekor maximálisan odafigyeltek a környezetvédelmi előírásokra, és az energiahatékonyság, valamint a vízfelhasználás meglehetősen szigorú kritériumaira,

plusz a korábbi székház majdnem teljes egészét újrahasznosították.

A víz honnan máshonnan, mint a szomszédos Genfi-tóból érkezik (plusz még az esővizet is összegyűjtik a székház tetején), az energiát pedig napalemek biztosítják, így a megújuló erőforrások felhasználásával az épület egy hagyományoshoz képest hatvan százalékkal kevesebb vízhasználással, valamint harmincöt százalékkal kevesebb energiafelhasználással működhet.

Igen előkelő szomszédságban, a 18. századi Château de Vidy kastély mellett egy hatalmas parkban kapott helyet a székház, ahol ötszáz ember dolgozik majd, miközben pazar kilátást kap a Genfi-tóra. Az épület minden szegletében találunk utalást az olimpia szellemiségére, a hagyományokra és az olimpia történetére.

Az ötszintes üvegépület további érdekessége, hogy különböző szögekből nézve eltérő megjelenésűnek hat.

Odabent egy gigantikus tölgyfalépcső köti össze az emeleteket, amelynek formája az olimpiai zászlóban díszelgő öt karikára utal. Az irodák és a közösségi területek nem csupán könnyedén megközelíthetőek, hanem a változó igényekhez igazítva kényelmesen átalakíthatóak is.

Az Olimpia Házát hivatalosan június 23-án adják át.

Ez is érdekelhet:

Szívesen felfedeznénk a Dolomitok titkait ilyen fenntartható faházikókból

Egy milánói építészstúdió, a Peter Pichler Architecture kidolgozott egy remek koncepciót, ami alapján kissé futurisztikus, ugyanakkor maximálisan környezetbarát faházakat telepítenének az olasz Dolomitok oldalába.

épület | fenntartható | székház | olimpia háza | NOB

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom