Close
Megszólalt az Unió és az Egyesült Államok is az orosz turisták kitiltásáról

Megszólalt az Unió és az Egyesült Államok is az orosz turisták kitiltásáról

Néhány ország általános vízumtilalomra szólított fel, ezzel azonban nem mindenki ért egyet.

Az Unió tagországainak külügyminiszterei a jövő héten Prágában találkoznak, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig a tárgyalásokat megelőzően azt nyilatkozta, hogy nem tartja jó ötletnek az orosz állampolgárok kitiltását az EU-ból, és azt javasolta, hogy az egyes országok szelektívebb megközelítést alkalmazzanak.

Megjegyezte, hogy az ukrajnai háború kezdete óta több mint 300 ezer orosz menekült el a hazájából, és úgy véli, hogy az EU-nak nem szabad bezárnia kapuit ezek előtt az emberek előtt. Az ártatlan állampolgárok mozgását nem szükséges korlátozni, az oligarchákra és a háborúért felelős személyekre viszont továbbra is korlátozó intézkedéseknek kell vonatkozniuk.

Az oligarchák előtt természetesen nem szabad ajtót nyitnunk.

Be kell zárnunk a bejáratot ezek előtt az oroszok előtt. Ugyanakkor sok olyan orosz is van, aki el akar menekülni az országból, mert nem akar ebben a helyzetben élni” – szögezte le Borrell.

Olaf Scholz német kancellár is hasonlóan vélekedik, és azt mondta, hogy nem jó ötlet beutazási tilalom alá vetni az oroszokat, mert nem nekik kell szenvedniük Putyin tettei miatt. Ő is azt javasolta, hogy az ártatlan állampolgárok beutazási tilalma helyett az uniós országok összpontosítsanak Putyinra és más, a háborúért felelős személyekre.

Egyes országok ugyanakkor már nem adnak ki vízumoat az oroszoknak, így tesz például az EU soros elnöke, Csehország,

miközben más országokat is erre szólít fel. Szintén így döntött Észtország, amely megtiltotta a beutazást a vízummal már rendelkező orosz állampolgároknak is, bár hangsúlyozták, hogy lehet szó kivételekről. Lettország a schengeni vízumok kiadását korlátozta, az említett országok mellett pedig Finnország, Dánia, Norvégia és Lengyelország is támogatja a tilalmat.

Az Egyesült Államok szintén elutasította az általános utazási tilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, mondván, hogy fontos különbséget tenni a Kreml és az orosz nép tettei között. Mint a külügyminisztérium szóvivője elmondta, az Egyesült Államok nem akarja elzárni a menedéket és biztonságot nyújtó utakat sem az orosz disszidensek, sem mások előtt, akiket az emberi jogok megsértése fenyeget.

Az oroszok kedvenc nyaralóhelye óriásit bukik a háborún, a Wizz Airnél ugyanakkor felmerült, hogy a légitársaság visszatér Moszkvába.

(Forrás: Schengen Visa Info, Andalou Agency, képek: Unsplash)

csehország | orosz | amerikai egyesült államok | beutazási tilalom | vízum

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ettől érzi magát boldognak egy magyar

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom