Close
A hírességek titkos szigete, amit csak apálykor lehet megközelíteni

A hírességek titkos szigete, amit csak apálykor lehet megközelíteni

Osea egy magánsziget, tele bájos házikókkal, homokos partokkal és ha eljön az ideje, táncpartikkal. Bár úgy hangzik, mintha egy karibi üdülőhely vagy egy titkos enklávé lenne az Indiai-óceánban, Osea mindössze két órás autózásra található Londontól.

Az Essex partjainál fekvő 380 hektáros sziget nemcsak visszatérő híres vendégei, hanem meglepő elhelyezkedése miatt is egyre nagyobb publicitást kap. Osea Island egy ősi, még a rómaiak által épített gáton keresztül kapcsolódik Angliához, az átjáró azonban naponta csak kétszer járható – apálykor.

Az idilli szigeten elérhető tevékenységek középpontjában az egészség áll; a látogatók szedret szedhetnek, homokdűnéket fedezhetnek fel, kerékpározhatnak és különféle ütőjátékokat játszhatnak.

A kedves kis homokvár-építés és az ingyenes kerékpárkölcsönzés mögött azonban sokkal mélyebb történet húzódik.

A 20. század elején egy Frederick Nicholas Charrington nevű férfi vásárolta meg a szigetet, hogy ott rehabilitációs programot hozzon létre a drog- és alkoholfüggőségből kilábalni szándékozóknak. Osea küldetése több mint száz éven át változatlan maradt, olyan hírességeket is fogadott, mint Amy Winehouse. 2010-ben mégis bezárták.

Az első világháború idején a brit haditengerészet bázisaként is működött, a Cambridge-i Egyetem pedig egykor a sziget egyedülálló ökológiáját, madarait és tengeri élővilágát kutatta.

Az újjáéledt Osea napjainkban igazi szórakoztatóipari központ lett. Daniel Radcliffe 2012-ben ott forgatta a Fekete ruhás nő című filmet, de a sziget népszerűsége 2020-ban ugrott hatalmasat, merthogy feltűnt az HBO A harmadik nap című horrorisztikus sorozatában.  A sziget nem meglepő módon egy stúdiónak is otthont ad, ahol többek között Rihanna, Charli XCX és Labrinth (az Euphoria zeneszerzője) is rögzített már zenei anyagot.

Manapság egyformán alkalmas lehet egy pazar esemény házigazdájának, és egy csendes hétvégének. A házak bérleti díja körülbelül 392 dollártól (136 ezer forinttól) kezdődik éjszakánként. Ha szezonon kívül látogatsz el oda, jó eséllyel úgy érezheted, hogy a sziget csak a tiéd.

Big Ben. Buckingham Palota. Hyde Park. Az összes londoni útikönyvben vagy cikkben karakterek ezreit foglalják el ezek a megszokott nevezetességek, de ha el akarod kerülni a tömeget és a klasszikusan turistás tevékenységeket úgy, hogy több kényelmet és luxust kapj, akkor az alábbi programötleteinket fogadd meg!

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

apály | titkos | osea | sziget | Anglia

FOLYTASD EZZEL

Elképesztően szép fotó készült hatezer méter magasból a Balaton téli arcáról: ilyennek még sohasem láttuk

Mostanában utaznál Törökországba? Ezeket jó, ha tudod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram