Close
Bármelyik pillanatban összedőlhet ez az ikonikus turistalátványosság

Bármelyik pillanatban összedőlhet ez az ikonikus turistalátványosság

A vietnámi Ha Long-öblöt apró szigetek százai tarkítják, és egy különleges sziklaképződmény is kiemelkedik belőle, amely csókolózókra emlékeztet.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a tengerszint emelkedése és a túl közel haladó, nem is mindig legálisan működő halászhajók miatt a sziklák folyamatosan erodálódnak, a helyzetet pedig a szabályozatlan turizmus még tovább rontja.

Ha Long-öböl

Amikor a Vietnámi Földtudományi és Ásványi Erőforrások Intézete a tanulmányhoz szükséges kutatásokat végezte, ők is tanúi voltak, amint túl közel ment egy turistahajó, mely a sziklától mindössze tizenkilenc méterre állt meg. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a képződmény, amelyen már repedések látszanak, összeomolhat, ha nem tesznek lépéseket a megóvására.

Apálykor látszik igazán, hogy milyen ingatag lábakon állnak ezek a sziklák, de több más nevezetes turisztikai látványosság is súlyos károkat szenvedett az elmúlt években a tenger hullámzása miatt.

Ha meg akarják őrizni a sziklát, új szabályokat kell bevezetni az öbölben, a hajók sebességét például öt-tíz kilométer/órára kellene korlátozni, és a helyi halászokat is fontos lenne arra ösztönözni, hogy ne hajózzanak a látványosság közelébe, a sziklák repedéseibe pedig cementet lehetne önteni, hogy megerősítsék az alapjait.

Nemrég egy másik csodálatos természeti képződmény is örökre eltűnt,  Szicília egyik legjelentősebb turistalátványosságát pedig csúnyán megrongálták.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

turistalátványosság | vietnam | csókolózó sziklák | ha long-öböl

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram