Öt nagyszerű budapesti hely, ahová bármikor szívesen beülünk egy üzleti ebédre

Egy sikeres üzleti ebéd nemcsak a délidei megbeszélés alatt elfogyasztott finom fogásokról szól, hanem arról is, hogy produktív és személyes jellegű is legyen. A csúcstechnológia és a járvány jóvoltából átrajzolt szokások korában sokan megkérdőjelezik a létjogolsultságát, de mi azt valljuk, a golfpálya és egy bár mellett egy hangulatos étteremben a legjobb üzletet kötni. A bisztrótól a fine dining közeli opciókig megnéztük a budapesti kínálatot és kiválasztottunk öt helyet, ami remekül működött, legyen szó komoly vagy kötetlenebb hangulatú business lunchról.

St. Andrea

A lezser fine dining fogalmát a budapesti éttermi kultúrába importáló St. Andrea az egyik első szereplő volt a budapesti fine dining szektorban, amely ebédajánlat formájában szélesebb kör számára hozzáférhetővé tette a kínálatát.

(Fotó: Pixeltaster / Pintér Árpád)
(Fotó: Pixeltaster / Pintér Árpád)

Üzleti ebéd opciójának (7800 forint+szervizdíj) remek ár-érték arányára a Michelin Guide ajánlása eddig minden évben felhívta a figyelmet, a Dining Guide toplistáján pedig az év üzleti ebéd ajánlata-díját többször, többek között 2022-ben is elnyerte.

(Fotó: Pixeltaster / Pintér Árpád)

Lizsicsár Miklós étteremvezető elmondásából kiderült, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán működő hely business lunch-koncepciója a világ nagyvárosainak példáját követte és a kezdeti években ajándékként egy pohár bort (amivel az étteremhez szorosan kapcsolódó borászat tételeit lehetett az aktualitásokat követve megmutatni), vagy frissítőt is tartalmazott, illetve lehetett picit több vagy valamilyen plusz feltétet is választani egy-egy fogáshoz. Az egy óra körüli elfogyasztásra belőtt üzleti menü kisebb-nagyobb változtatásokkal ma is megy, mi több: a visszajáró vendégeknek köszönhetően népszerű.

Ennek oka legfőképp az atmoszféra, a kiszolgálás színvonala, az árképzés és a menü minőségének együttállása; a vendég úgy érzi, mintha hazatért volna, és mintha megérintené egy sajátos érzelmi töltet is, amitől a hely tényleg működik.

(Fotó: Pixeltaster / Pintér Árpád)

Maga a menü az alapanyag gondos választására és az elkészítési módra épül, és hivatalosan is Kollár Endre séf játszótere. A konyha első embere nincs keretek közé szorítva, bátran kipróbálhatja új ötleteit és tesztelheti, mennyire jönnek be a kreációi. Az üzleti menün szereplő fogások nagyjából nyolc-tíz naponta cserélődnek, de ha valamelyik tétel az aktuális slágerlista élén végez, egy-két napot még maradhat. Minimális az átfedés az éppen aktuális esti étlappal és az adagok is szofisztikáltabbak. Négyféle főételből/levesből, hatféle főételből és kétféle desszertből lehet választani – ott jártunkkor például selymes kókuszos sütőtök levest kanalazgattunk, omlós báránylapockát vágtunk föl, amihez eklektikus köretként paradicsom, kápia, málna és bodza érkezett, míg desszertként mák jött citrommal és ribizlivel, meglepő formában, pohárban.

(Fotó: Pixeltaster / Pintér Árpád)

A business lunchra érkezők nem igazán szoktak kockáztatni, de azért a St. Andreánál felkészültek mindenre és azzal is figyelnek a vendégre, hogy alkoholmentes gin tonicot és habzóbort ajánlanak a menühöz. Ha pedig az üzletkötés szempontjából komolyra fordul az ügy, lehetőség van olyan helyekre leülni, ahol nyugodtan, picit szeparáltan tudnak egyeztetni a felek, mint ahogyan egy különterembe is elvonulhatnak.

DNB Budapest

Emlékezhetünk rá, hogy a Budapest Marriott Hotel étterme négy évvel ezelőtt komolyabb megújuláson esett át. A kellemes kialakítású DNB dizájnja szinkronban van a szállodáéval, vagyis több ponton is márvány ötvözet, tölgy vagy antik sárgaréz felel az otthonosságért,

a mezőny legjobbja címet mégis a hatalmas üvegablakai mögött integető kolosszális dunai és budai panorámája kapja.

Szinte napra pontosan négy esztendővel ezelőtt debütált az étterem üzleti ebédje, aminek nemcsak a szállodában megforduló vendégek, hanem a környékbeli irodákban dolgozók is örültek.

A napokban megújult étlap a Fekete-erdőtől egészen a Fekete-tengerig, a Duna menti országok változatos gasztronómiai hagyományait idézi, a legfrissebb, szezonális alapanyagok helyi beszerzésével autentikus és ízléses ételsort prezentál. A hetente változó üzleti ebéd is követi a szezonalitást és afféle limitált kiadásként érhető el; kétféle előételből, háromféle főfogásból (az egyik a vega opció) és kétféle desszertből lehet választani – két fogás 4500 forintba, három egy ezressel többe kerül (az ár tartalmaz egy üdítőitalt, házi limonádét vagy ásványvizet).

A farm to table koncepciójú DNB-ben maximálisan odafigyelnek a vendégigényekre, úgyhogy lehetőség van az étterem hátsó részében lévő szeparált boxokban meghittebb körülmények között ebédelni, egyébként az ablak melletti asztalok is biztosítják a kívánt privát szférát. Egy hotel étterméről lévén szó, rengeteg külföldi vendég is helyet foglal az asztaloknál, vagyis könnyebben kialakíthatók a „nemzetközi kapcsolatok”.

Illusztráció
Illusztráció

Amikor egy pörgős hétköznapon ebédeltünk itt, akkor üdítő gyömbéres répaleves és friss salátaágyon pihentetett grillezett füstölt gomolya indította a délidőt, majd a zöldvonalon továbbhaladva ecetes salátával kiegészített tojásos galuska, és paprikás szószban fürdetett, roston sült szaftos harcsafilé (galuskával) folytatta, míg az édes lezárásért mentás-citromos tart és fehér csokis brownie karamellel (pohárban) felelt. Elégedetten álltunk fel az asztaltól.

Kollázs

A főváros egyik legszebb épületében, a Gresham-palotában működő étteremben igazi szecessziós remake világ fogad, melyben a régi elemek modern stílusjegyekkel keverednek.

Történelmi környezetben, pazar kilátás mellett, letisztult, emelkedettebb hangulatban foglalhatunk helyet a húszas évek relikviái társaságban egy business menu-re (is).

Utóbbi koncepciójáról Győrffy Árpád executive séf elárulta, hogy az ár-érték arány mellett a szezonalitásra figyeltek, aminek mindenképp meg kell jelennie a tányérokon, de ez nem csupán az üzleti ebédre (9900 forint), hanem az egész étlapra jellemző. A menü összeállítása picit hangulatfüggően alakul; nagyobb szabadságot élveznek és olyan alapanyagokat is tudnak használni, melyek szezonja hamarabb véget ér. Bár az üzleti menü naponta cserélődik, akadnak visszatérő tételei – ilyen például a nagy kedvencnek számító borsóleves és ilyen lesz majd a spárgaleves is.

(Fotó: Balogh Kata)

A sima étlaphoz képest vannak rajta átfedések; az üzleti ebéd tételei stílusukat tekintve némileg egyszerűbbek és a főételekhez képest valamivel kisebb adagok, ami azt a célt szolgálja, hogy gyorsabb legyen az ebéd (egy órán belül elfogyasztható a három fogás, harmincöt perc alatt a kettő) és kevésbé terhelje le napközben a gyomrot. – Arra figyeltünk, hogy gyorsan felszolgálható, közérthető, kedvező árú legyen és ár-érték arányban is próbálunk kimagaslót nyújtani. Régen egy tányéron prezentálunk négy fogást, ami a megszokottól eltérő és kreatív koncepciónak számított. Az új 2022 közepén indult: meg tudunk vele fogni egy olyan vendégkört, akik vélhetően nem jönnének be a Kollázsba. Ma már szinte kötelező eleme egy étteremnek a business menu, nekem pedig nemcsak saját ambícióim kiélése jelenti a legfőbb célt, hanem természetesen a vendégigények kiszolgálása is – mondta nekünk immáron egy kávé mellett Győrffy Árpád.

(Fotó: Balogh Kata)
(Fotó: Balogh Kata)

Hozzátette még a kiemelkedő alapanyag-minőséget, az általunk is kihangsúlyozott mutatós környezetet, a figyelmes szervizt és az igényességet – mindegyikre csak bólogatni tudtunk. Utóbbi mozdulatsor a menü elfogyasztásakor is folytatódott, mert a leírhatatlanul selymes és krémes créme fraiche, azaz a zöldborsóleves önmagában megér egy Kollázs-kóstolót, míg az aznapi menüben érkező bébicsirke spárgával és krumplipürével, majd a desszertként csatlakozó klasszikus francia citromtorta ibolyás habpiskótával, mentás citrom sorbet-val frissítő, könnyű és gyümölcsös lezárást, együtt a hármas pedig, nem túlzás, hogy fine dining-színvonalat hozott.

Monk's Bistrot

Majdnem napra pontosan nyolc évvel ezelőtt debütált a turistaközpontnak számító, mégis kissé elbújtatott Piarista közben működő bisztró, melynek névválasztása és enteriőrje is a 19. századi piarista szerzetesek szellemiségét idézi. A múlt előtti tisztelgés már belépéskor megfigyelhető, mint ahogyan a jelenkorra és a funkcionalitásra is utalnak jól kivehető jelek (harmónia és látványkonyha, rátok gondolunk!)

A konyhasziget például alapból izgalmas és pörgős, de az üzleti ebédhez simuló intimebb hangulatot is meg lehet csípni a bisztró csendesebb részein, az oldalsó teraszról pedig pompás kilátás nyílik a templomra és a kertjére, a Gellért-hegyre, illetve a Dunára.

A hely egységes részét képező business menu (ára:  3890 forint+szervizdíj) koncepciójában alappillér a fenntarthatóság, igyekeznek pörgetni az alapanyagokat és odafigyelni arra is, lehetőleg ne keletkezzen felesleg. Az üzleti ebédben elérhető tételek és az étlap tagjai között akadnak átfedések; mindenből egy kicsit többet főznek, és olyan ételeket prezentálnak, melyek a menübe illeszkedve megállják a helyüket.

Nagyjából félórás elfogyasztásra tervezett, heti lebontásban naponta változó három fogásból lehet kérni, és mint megtudtuk, gyakran előfordul, hogy az elégedett déli vendégek még aznap este visszatérnek, mert kíváncsiak az étlapra is.

Az ebédhez ugyan nem jár alkohol, mégis megesik, hogy néhányan pezsgővel indítják be.

A Monk’s business menu-jét koncentrált ízek, gusztusos falatok és nem nagy adagok jellemzik. Illeszkedik egy kellemes, beszélgetős ebédhez és arra is ügyel, hogy esetenként ne okozzon kellemetlenebb szájszagokat. Bár papíron nem nagyok az adagok, de az ízekkel, színekkel és élettel teli brokkolikrémleves sült csicseriborsóval és aszalt paradicsommal azért kellemesen eltelít, míg répákkal, káposztával és petrezselyemmel könnyített mangalica is tartalmas tételnek bizonyult. A bárhol, bármilyen napszakban szívesen látott vendégként érkező csokoládé és málna pedig még egy stresszesebb munkanap ráncait is képes kisimítani.

Fausto's

Állandóság, egyszerűség, minőség. Ha három hívószóval jellemeznénk a Dohány utcában működő kortárs olasz éttermet, ezt a hármat jelölnénk meg. Hogy miért? Giorgio Chavicciolo a nyitás óta, azaz huszonkilenc éve (!) alkot séfként a konyhában, miközben a stáb több tagja is bő tíz éve Fausto Di Vorát, a hely atyját jelölheti meg munkaadójaként. Utóbbi feleségének, Anikónak az elmondásaiból kiderül, hogy a koncepció az egyszerűséget követi, a minőség pedig…nos, elég megnézni a már-már művészien szimpla tányérokra épülő attraktív tálalást, no meg a prémium gourmet ételeket, élükön a frenetikus házi tésztákkal.

Utóbbira – érthetően – a legbüszkébbek ebben a nyugodt, meleg színekkel megfestett, a visszafogottságot és az eleganciát egyszerre ünneplő étteremben.

A törzsvendégekre alapozó Fausto’s az utóbbi néhány hétben erősített rá a business lunch-vonalra, addig kis túlzással csak azok tudtak erről az opcióról, akik elsétáltak előtte és kiszúrták a táblán. A három fogásból álló menüben mindig találni tésztát és akad olyan tétel, amelyik a klasszikus étlapon is felbukkan. A hetente változó üzleti menü (12 ezer forint) általában első fogása tészta, esetünkben ricottás és raviolis pesto, valamint szarvasragus gnocchi volt. Nem túlzás, minden egyes falatja egy képzeletbeli itáliai kisvárosba repített, mert valami ilyesminek képzeljük egy ottani tetszőleges mamma hozzávalóival (szíve, lelke, szeretete, tapasztalata) készített eredeti olasz tésztacsodát. A másodikként érkező bárányborda (spenóttal és gorgonzola habbal), illetve a tőkehal soya brokkolival is a legfelsőbb polcra kerülne fel – és aztán vennénk is le onnan azonnali fogyasztásra. Az ebédet lágy csokoládébombás házi sorbet zárta, mindössze harminchét perccel a helyfoglalásunk után, vagyis láthatóan tisztában vannak az idő és a pénz közismerten szoros viszonyával.

Kevés igazi top hely van nyitva délben Budapesten, a Fausto’s szerencsére közéjük tartozik, mert így lehetőségünk van ár-érték arányban a város egyik csúcsmenüjével megismerkedni.

üzleti ebéd | Fausto's | Kollázs | menü | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom