Close
Ezt az öt eldugott európai települést érdemes felfedezni, mielőtt ellepnék a turisták

Ezt az öt eldugott európai települést érdemes felfedezni, mielőtt ellepnék a turisták

Középkori templomok, macskaköves utcák, végtelen olajfaligetek. Erősen ajánlott felkeresni az alábbi európai városkákat, ha szeretnénk felfedezni és megérteni az egyes országok lelkét.

David Farley amerikai szerző igencsak találóan fogalmazta meg, miért érdemes turistaként a felkapott nagyvárosok helyett az eldugott, apróbb településeket felkeresni; a globalizáció uralta jelen korunkban a falvak egyrészt visszatekintést kínálnak a múltba, másrészt jobban megtapasztalhatjuk általuk az adott országot vagy régiót, beleértve annak ételeit is. Ez valóban így igaz, hiszen a globalizáció hatására minden egységessé válik, a kultúrák közti különbségek kezdenek feloldódni, a tradíciók pedig eltűnni. Szerencsére azonban akadnak még olyan falvak itt Európában, közel hozzánk, amelyek újdonságot, szépséget és igaz lelkiséget hordoznak magukban.

1. Roundstone, Írország

A beszámolók szerint isteni szeder terem Roundstone kanyargós ösvényei mentén, de ha nem vagyunk odáig a bogyós gyümölcsökért, akkor is érdemes ellátogatni ebbe a 19. századi ír halászfaluba. Innen nincs messzire az ország egyik legérintetlenebb területe, a Connemara Nemzeti Park, melyet festői hegyek, kiterjedt mocsárvilág, gyepes puszták és erdők alkotnak. Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha esik az eső (ez Írországban bizony gyakran előfordul). Akkor nincs más teendő, mint beülni az egyik helyi bárba, és megmelegedni egy pohár Guinness vagy egy ír whisky társaságában.

2. Folégandrosz, Görögország

Érintetlen környezet, kitűnő tengerpartok és a kék ötven árnyalata, avagy csodaszép tengervíz. Ezt a kicsiny területű (32 négyzetkilométeres) szigetet csupán hétszázan lakják, a táj azonban nagyon változatos, sziklafalakkal tagolt. Össze sem lehet hasonlítani a szomszédos Szantorinivel, nincsenek két emeletnél magasabb házak, se menő butikok és előkelő éttermek. Vannak helyette csodás, fehér homokos, eldugott strandok, kecskék a hegyoldalban, és régi, fából készült szélmalmok, melyeket a sós fuvallat hajt. Kitűnő opció lehet azok számára, akik a felkapott görög célpontok helyett valami igazán autentikusra és csendesebbre vágynak.

3. Hellnar, Izland

Habár a 11. században itt élt telepesek által épített halászházak maradványai azt sugallhatják, semmi nem változott a vikingek megérkezése óta, bizonyos értelemben mégis Izland legkorszerűbb faluja ez a korábban halászati központnak számító település. Jelenlegi lakosai – akik javarészt ma is halászatból élnek – igencsak elkötelezettek a környezet védelme iránt. Az itt található házak és farmok fűtéséről környezetbarát, hidroelektrikus energiával gondoskodnak, és a Hotel Hellnar volt az első vendéglátóipari egység az országban, amely kiérdemelte a Green Globe tanúsítványát. Mindemellett közel vannak hozzá olyan látványosságok, mint a Lóndrangar bazaltsziklák, a festői Kirkjufell hegy és az Ytri Tunga fókaleső sziget.

4. Getaria, Spanyolország

Ha nem San Sebastián közelében lenne, valószínűleg sokkal többen ismernék már ezt a baszk települést, amely így csupán a gasztronómiájáról híres, arról viszont nem véletlenül. Aki szereti a halételeket, illetve a tenger gyümölcseit, érdemes ellátogatnia ide némi grillezett finomságért, amit aztán kiváló borral le is lehet öblíteni. A város báját növelik macskaköves utcácskái és kagyló alakú, kellemes kis tengerpartja.

5. Bolgheri, Olaszország

Az előbb már megemlítettük a kiváló borokat, a legnagyobb borkedvelők pedig már biztosan ismerik is ennek az olasz városkának a nevét, amihez egy ciprusok által szegélyezett, varázslatos út vezeti a látogatót. A városba megérkezve elsőre a román stílusú Giacomo e Cristoro templomot pillanthatjuk meg, mely része a várost körülölelő kastélynak. Mivel Bolgheri a Maremma borvidék területén található, nem szenved hiányt szőlőültetvényekből, hangulatos dűlőkből, pincékből és borbárokból. Érdekesség, hogy a faluban magyar vonatkozás is felfedezhető, hiszen a Zwack gyerekek ezen a tenger, illetve mesés hegyek által határolt vidéken nőttek fel.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Míg északon városokat zárnak le, délen a mozik megnyitására készülnek az olaszok
Bécsben teljesen elszabadult az őrület
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom