Close
Öt gyönyörű közép-kelet európai város, ahová legalább egyszer el kell utazni

Öt gyönyörű közép-kelet európai város, ahová legalább egyszer el kell utazni

Hagyjuk most Rigát, Prágát, Krakkót vagy Rijekát, a turisták által megszállt ismert helyeket, inkább térjünk le a megszokott ösvényről és fedezzük fel térségünk kevésbé köztudatban lévő szépségeit. Van mit.

Berat, Albánia

Az Ezer ablak városa néven emlegetett Berat főként a történelmi oszmán építészetnek köszönhetően lett a  UNESCO világörökség része.

Érthető, mert a fehérre meszelt kőházai cseréptetőkkel kapaszkodnak a várost kettészelő Osum folyó domboldalára.

Érdemes egy túrát tenni Berat várához és aztán gyönyörködni az alatta elterülő városra nyíló kilátásban. A várfalakon belül az ikonográfiai múzeumba ajánlott ellátogatni, majd megnézni a 13. századi bizánci templom gyönyörű freskóit, vagy egy oszmán kori mecset maradványait.

A legjobb májusban érkezni és a közeli Mbreshtan faluban megrendezett Firefly Festen átélni Albánia természeti szépségeit egy pohár finom bor társaságában.

Karlovy Vary, Csehország

Prágától számítva nagyjából másfél órát kell autózni érte. A gyógyfürdőváros leginkább termálforrásairól, folyóparti sétáiról és a Grandhotel Puppról ismert. Karlovy Vary olyan filmekből vált híressé, mint a Casino Royale és az Utolsó vakáció, illetve július első hetében ott rendezik meg a Nemzetközi Filmfesztivált.

A közeli hegyekben túrázás errefelé is kihagyhatatlan opció, nem beszélve a város feletti kilátótornyokból élvezhető panorámáról. Nagyon jólesik lazítani a termálfürdő gyógyító vizében, mielőtt belenyessük a villát az almás rétesbe a Grandhotel Puppban.

Míg máshol borkóstolót vagy kocsmatúrát taranak, addig Karlovy Varyban ásványvizes Becher-ivókúrára lehet befizetni. A kúra a környékbeli ásványvízforrások legjavát tartalmazza.

Hvar, Horvátország

Mindössze egy órányi hajóútra van Splitből az azonos nevet viselő sziget “legkevésbé kicsi” városa. Történelmi emlékei lenyűgözőek: 13. századi városfala és erődje kiemelkedő, mint ahogyan pompás éghajlata, gyönyörű, sziklás strandjai és bájos főtere is nagy vastag igent jelent a “mellette” rubrikában.

A nyüzsgés központjának számító kikötőben luxusjachtok pihennek, a látvány pedig a környékbeli rooftop bárokban ugyancsak igéző, hála a szépséges naplementéknek.

Litomyšl, Csehország

Nem számít jelentős turisztikai központnak a látványos reneszánsz kastélyáról és hangulatos városközpontjáról ismert város, pedig pazar, barokkos díszítésű vára az UNESCO világörökség része.

Litomyšl egy időtlen bohém város, a centrumban a Smetana térrel, amelyet árkádok, templomok és középületek vesznek körül.

Rengeteg hely van, ahol kipróbálhatók a tipikus cseh ételek és a helyi sörök.

Május és szeptember közé lőhető  be az ideális trip, amikor a legmelegebb az időjárás. Az évente megrendezett Smetanova Litomyšl zenei fesztivált júniusban és júliusban tartják.

Tarnów, Lengyelország

A klasszikus reneszánsz és gótikus épületekkel teli Tarnów bizonyos szempontból olyan, mintha Krakkó kisebb változata lenne.

Az biztos, hogy nagytestvéréhez képest sokkal kevésbé ismert és látogatott.

Nagy élmény csak úgy bolyongani a főtéren, a városháza múzeumánál, és a festői középkori utcákon, vagy a zsidónegyedben. Április és október között érdemes ellátogatni Tarnówba, mivel a téli hónapok hihetetlenül hidegek és csapadékosak lehetnek. 2023 júniusában Tarnów lesz az idei Európai Játékok egyik házigazdája, emellett egész évben zenei és kulturális rendezvényekkel készül.

A Magyarországról könnyedén elérhető Sibenik régiója a Split és Zadar közötti tengerparti és sziklás hátországot öleli át. Az UNESCO-védelem alatt álló terület tájképének megrajzolásához szigetek és szigetecskék sokaságát használta föl a természet, de ékeskedett a tenger szépségével és a zöldben pompázó Krka folyó lenyűgöző környezetével is. Mutatjuk, miket érdemes megnézni arrafelé!

(Forrás: Travelawaits.com, fotók: Unsplash, Getty Images)

kevésbé ismert | csehország | Litomyšl | berat | albánia

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram