Öt lélegzetelállító híd, amelyen egyszer végig kell menni

A hidak és a viaduktok – bár elképesztően látványosak és monumentálisak –, általában nem az elsők, amelyek eszünkbe jutnak akkor, amikor utazásunkat tervezzük. Ennek ellenére az építészeti csodák fontos részei a városok és a természet látképének. Néhány híd pedig önmagában is kiemelkedő turisztikai attrakció, nem csoda, hogy utazók tízezrei szeretnének évről évre átkelni rajtuk. Ezek közül válogattunk.

Ribblehead viadukt

A Ribblehead viadukt Észak-Yorkshire legimpozánsabb építménye. Huszonnégy hatalmas kőíve mocsaras terület fölött emelkedik ki.

Számos különleges kulturális örökség található meg a közelében, ilyen például a St. Mary's Church Outhgill és a St Leonards's Church nevű templomok, amelyeket azok tiszteletére szenteltek fel, akik a vasúti híd építése során az életüket vesztették.

Pont du Gard

A Pont du Gard Nîmes, Uzés és Avignon közelében található, egy gazdag történelmi örökséggel rendelkező régió szívében.

Franciaország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója, amelyet az UNESCO a Világörökség részeként tart számon.

Az ókor igazi csodája a negyvennyolc méter magas, három függőleges ívsorral rendelkező építmény, mely vízvezetékként szolgált az 5. századig, majd a 18. és 20. század között közúti hídként funkcionált.

Vasco da Gama híd

A Vasco da Gama híd Európa leghosszabb hídja. Több mint tizenhét kilométer hosszan köti össze Portugália északi és déli részét.

A hidat az 1998-as lisszaboni világkiállításon avatták fel, nevét a leghíresebb portugál felfedezőről kapta.

Úgy tudni, hogy a híd megépítésén körülbelül háromezer-háromszáz munkás dolgozott, az építkezés pedig tizennyolc hónapig tartott.

Bixby híd

Az 1932-ben, több mint 200 ezer dollárért felépített híd egyedülállónak számít a világon. A betonépítmény 260 méterre magasodik a Bixby meredek kanyonja felett. A kivitelezési munkálatok hatalmas kihívást okoztak az építőknek, elsőként ugyanis egy hatalmas favázat kellett felépíteniük.

A híd átadása óta a fotósok egyik kedvenc helyszíne, mert számos szögből igen látványos módon fényképezhető.

Navajo híd

A Navajo híd, amelyet gyakran a Grand Canyon hídjaként is emlegetnek, 1929 januárjában nyílt meg a forgalom előtt. Az autóipar hihetetlen fejlődése miatt azonban a keskeny hidat csakhamar kinőtték a kocsik és a teherautók, ezért többé nem tartották biztonságosnak.

A hídon tilos volt a gyalogos közlekedés, ám a kísértés túl nagynak bizonyult, az extrém helyszín pedig több halálos áldozatot is követelt. Később egy, az eredetivel majdnem teljesen megegyező hidat építettek mellé, amely már jóval szélesebb volt az előzőnél, így alkalmassá vált arra, hogy átsétálva rajta elkészíthető legyen a tökéletes szelfi.

 

Aligha lehet objektíven eldönteni, hogy az egyiptomi piramisoktól kezdve a kínai nagy falon át a Burdzs Kalifáig az ember alkotta csodák lenyűgözőbbek-e, vagy azok, amelyeket a természetnek köszönhetünk. Nem foglalunk állást, de most utóbbiak közül mutatunk be tíz fantasztikus – és talán kevésbé elcsépelt – látnivalót, melyekért érdemes elutazni akár a világ másik végére is  – egyszer majd valamikor.

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

 

híd | átkelő | látványosság | portugália | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom