Close
Öt gyönyörű, talán kevéssé ismert európai város, ahová legalább egyszer el kell utazni

Öt gyönyörű, talán kevéssé ismert európai város, ahová legalább egyszer el kell utazni

Hagyjuk most Rigát, Prágát, Krakkót vagy Rijekát, a turisták által megszállt ismert helyeket, inkább térjünk le a megszokott ösvényről és fedezzük fel térségünk kevésbé köztudatban lévő szépségeit. Van mit.

Berat, Albánia

Az Ezer ablak városa néven emlegetett Berat főként a történelmi oszmán építészetnek köszönhetően lett a  UNESCO világörökség része.

Érthető, mert a fehérre meszelt kőházai cseréptetőkkel kapaszkodnak a várost kettészelő Osum folyó domboldalára.

Érdemes egy túrát tenni Berat várához és aztán gyönyörködni az alatta elterülő városra nyíló kilátásban. A várfalakon belül az ikonográfiai múzeumba ajánlott ellátogatni, majd megnézni a 13. századi bizánci templom gyönyörű freskóit, vagy egy oszmán kori mecset maradványait.

A legjobb májusban érkezni és a közeli Mbreshtan faluban megrendezett Firefly Festen átélni Albánia természeti szépségeit egy pohár finom bor társaságában.

Karlovy Vary, Csehország

Prágától számítva nagyjából másfél órát kell autózni érte. A gyógyfürdőváros leginkább termálforrásairól, folyóparti sétáiról és a Grandhotel Puppról ismert. Karlovy Vary olyan filmekből vált híressé, mint a Casino Royale és az Utolsó vakáció, illetve július első hetében ott rendezik meg a Nemzetközi Filmfesztivált.

A közeli hegyekben túrázás errefelé is kihagyhatatlan opció, nem beszélve a város feletti kilátótornyokból élvezhető panorámáról. Nagyon jólesik lazítani a termálfürdő gyógyító vizében, mielőtt belenyessük a villát az almás rétesbe a Grandhotel Puppban.

Míg máshol borkóstolót vagy kocsmatúrát taranak, addig Karlovy Varyban ásványvizes Becher-ivókúrára lehet befizetni. A kúra a környékbeli ásványvízforrások legjavát tartalmazza.

Hvar, Horvátország

Mindössze egy órányi hajóútra van Splitből az azonos nevet viselő sziget “legkevésbé kicsi” városa. Történelmi emlékei lenyűgözőek: 13. századi városfala és erődje kiemelkedő, mint ahogyan pompás éghajlata, gyönyörű, sziklás strandjai és bájos főtere is nagy vastag igent jelent a “mellette” rubrikában.

A nyüzsgés központjának számító kikötőben luxusjachtok pihennek, a látvány pedig a környékbeli rooftop bárokban ugyancsak igéző, hála a szépséges naplementéknek.

Litomyšl, Csehország

Nem számít jelentős turisztikai központnak a látványos reneszánsz kastélyáról és hangulatos városközpontjáról ismert város, pedig pazar, barokkos díszítésű vára az UNESCO világörökség része.

Litomyšl egy időtlen bohém város, a centrumban a Smetana térrel, amelyet árkádok, templomok és középületek vesznek körül.

Rengeteg hely van, ahol kipróbálhatók a tipikus cseh ételek és a helyi sörök.

Május és szeptember közé lőhető  be az ideális trip, amikor a legmelegebb az időjárás. Az évente megrendezett Smetanova Litomyšl zenei fesztivált júniusban és júliusban tartják.

Tarnów, Lengyelország

A klasszikus reneszánsz és gótikus épületekkel teli Tarnów bizonyos szempontból olyan, mintha Krakkó kisebb változata lenne.

Az biztos, hogy nagytestvéréhez képest sokkal kevésbé ismert és látogatott.

Nagy élmény csak úgy bolyongani a főtéren, a városháza múzeumánál, és a festői középkori utcákon, vagy a zsidónegyedben. Április és október között érdemes ellátogatni Tarnówba, mivel a téli hónapok hihetetlenül hidegek és csapadékosak lehetnek. 2023 júniusában Tarnów lesz az idei Európai Játékok egyik házigazdája, emellett egész évben zenei és kulturális rendezvényekkel készül.

A Magyarországról könnyedén elérhető Sibenik régiója a Split és Zadar közötti tengerparti és sziklás hátországot öleli át. Az UNESCO-védelem alatt álló terület tájképének megrajzolásához szigetek és szigetecskék sokaságát használta föl a természet, de ékeskedett a tenger szépségével és a zöldben pompázó Krka folyó lenyűgöző környezetével is. Mutatjuk, miket érdemes megnézni arrafelé!

(Forrás: Travelawaits.com, fotók: Unsplash, Getty Images)

Európa | nagy sztori | látni kell | közép | kelet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram