A jegeskávé készítésének művészete van, rituáléja, amely alkalmazkodik aktuális hangulatunkhoz. Van azonban néhány aranyszabály, amit érdemes megfogadni és néhány tuti recept, amivel nem lehet melléfogni.
Hogyan kezdjünk neki?
A jegeskávé elkészítésének alapja a kiváló minőségű alapanyag, a kávé. Az erősebb ízvilágra vágyók sötét pörkölésűt válasszanak, szintén számukra ajánlott az instant kávé is, amely domináns aromákat garantál. Érdemes azonban rövid eszpresszót használni, hiszen az jégre öntve gyorsan le tud hűlni.
Mindemellett azonban fontos az is, hogy milyen jeget használunk. A zúzott jég ideális választás lehet, de a háztartásokban általában közepes méretű jégkockák lelhetők fel, amelyek ugyanúgy megfelelő alapanyagot szolgáltathatnak. Ha nagy jégdarabokat használunk, lassabban olvadnak meg, így hosszabban kortyolgathatjuk jegeskávénkat. Ezt akkor ajánlott választani, ha szabadtéren, kifejezetten nagy kánikulában fogyasztanánk.
A jeges kávé elkészítése
Első lépés: Főzünk egy erős eszpresszót. Egy magas falú pohárba jeget halmozunk, ráöntjük a kávét, keverünk hozzá ízlésünk szerint 1-2 evőkanál cukorszirupot és felöntjük a számunkra legideálisabb tejfélével.
Ez az alaprecept azonban számos módon továbbfejleszthető, a kávéba tehetünk menta, vanília vagy kókuszaromát, készíthetjük növényi tejből, mehet bele cukrozott sűrített tej, vanília fagylalt, mogyorókrém, kakaós tej, csokoládészirup vagy akár kávélikőr is.
A karamellás macchiato
Egy pohárba jeget halmozunk, ráöntünk egy evőkanál cukorszirupot, majd mehet rá a kávé és a tej is. A jegeskávé tetejére nyomjunk egy jókora adag karamellszirupot és élvezzük frissítő finomságot!
Vaníliás jegeskávé
Cukorszirupot készítünk, de adunk bele vaníliaaromát is. Az alap jegeskávé elkészítése során ezzel édesítjük az italunkat.
Jeges mokka
Ennek fő összetevője a kakaópor. A cukorszirup elkészítése során egy evőkanál kakaót is a vízhez és a kristálycukorhoz kell kevernünk, amikor minden összetevő felolvadt, már készíthetjük is az alap jegeskávénkat, amelyhez ezt a különleges kakaós-cukorszirupot adjuk hozzá édesítőként.
TikTok-trendként indult, és mára az egész internetet felrobbantotta a dalgona kávé, amelynek minden kortya annak ellenére kelt hétköznapi luxusérzést, hogy az égvilágon semmilyen különleges alapanyag nem szükséges hozzá.
(Fotók: Getty Images)
recept | jegeskávé | nyár | kánikula | elkészítés
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!