Biztonsági kockázatok miatt végleg kitiltották a túrázókat a népszerű úti célról

Chilében, a patagóniai Laguna San Rafael nemzeti parkban található Exploradores gleccser évtizedek óta kedvelt úti célja a túrázóknak. Kormányzati hidrológusok tanulmánya szerint azonban a gleccser élete veszélyes fordulóponthoz érkezett, miután október 6-án egy hatalmas jégdarab esett le róla.

Mint írják, a gleccserrel kapcsolatban nyilvánvaló kockázatok merültek fel, és a feltételek nem biztonságosak az ökoturisztikai tevékenységekhez. Hasonló jelenségek pedig egyre gyakrabban fordulnak elő világszerte.

Az Exploradores gleccser

Tavaly júliusban a Dolomitokban található Marmolada gleccser egy lakóház méretű darabja omlott egy népszerű túraútvonalra, tizenegy ember halálát okozva. Ugyanezen a nyáron először fordult elő, hogy az utazási irodák törölték a Mont Blanc-ra vezető túráikat, mivel a jégolvadás miatt veszélyesen sok sziklaomlás történt.

Maga a Laguna San Rafael nemzeti park ugyanakkor továbbra is nyitva marad, a gleccsert pedig hajóról lehet majd megnézni.

A San Rafael gelccser szintén hajóról látható

A szakemberek 2020 óta gyűjtötték a drónfelvételeket a gleccserről, amely az adatok szerint már évente mintegy fél métert vékonyodott. A gleccser tetején keletkező olvadékvíz-lagúnák száma is megduplázódott ez idő alatt, a víz pedig még inkább felgyorsítja az olvadást.

Ennek eredményeként két forgatókönyv lehetséges: vagy katasztrofális mennyiségű jégdarab törhet le a jég főtömegéről, vagy a több száz kis lagúna miatt a gleccser széteshet. Mindkét esetben a csaknem száz évig változatlan gleccser gyors fogyatkozására lehet számítani, amelynek üteme már az elmúlt évtizedekben felgyorsult.

Egy idei tanulmány szerint a világ gleccsereinek kétharmada el fog olvadni az évszázad végére, ez pedig négy és fél centiméterrel megemeli a tengerszintet.

Patagónia varázslatos márvány­katedrálisának látványát képtelenség feldolgozni, de megér egy misét az élet a világ legészakibb városában is, ahol a gleccserek mellett jegesmedvékkel is találkozhatunk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

Exploradores | gleccser | chile | patagónia | Laguna San Rafael

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom