Close
Mintha a tengeren lebegne ez a sziklák közé bújó görög betonépület

Mintha a tengeren lebegne ez a sziklák közé bújó görög betonépület

Csak úgy nyüzsög a szörfös csúcsszezonban a görögországi Karpatosz, úgyhogy aki imádja ezt a sportot, és teheti, építtet magának egy tengerparti szentélyt arrafelé, hogy a lehető legközelebb legyen a csapkodó hullámokhoz.

Pontosan ezt tette egy Párizsban élő francia-svéd pár, akik egyből beleszerettek a sziget dél-keleti részén, Afiarti homokos strandjától kőhajitásnyira lévő dombos, sziklás környékbe.

A tervezési feladatokat a stockholmi OOAK iroda vállalta. A felhasznált anyagok és a forma afféle gesztus volt az építészektől, mert igyekeztek annyira érintetlenül hagyni a tájat, amennyire csak lehet,

de a modern élet paradigmájaként működő ház mégis mintha szimbiózisban lenne a természettel.

Az egyértelműen látszik, hogy maximálisan kihasználták a terület morfológiáját, a szabadtéri étkezőt például a domboldalon, a sziklák lábainál húzták fel. Struktúrájának köszönhetően egészen furcsa pillanatokat élhetnek meg a házban tartózkodók, mert azt az érzést kelti, mintha a betonépület a tengeren lebegne.

Odabent néhol elmosódnak a külső és belső határok: egyik pillanatban a nappaliban, a másikban az udvaron találjuk magunkat. Utóbbit szándékosan úgy alakították ki, hogy megvédje a lakókat a térséget olykor molesztáló erős szelektől,

tehát az intenzívebb fuvallatok támadásokor is bátran pihenhetnek a kiskertben.

A nyilvánvalóan felejthetetlen panorámát biztosító ablakok, vagy inkább falba mélyedő kivágások a ház minden szegletébe beengedik a napfényt, az objektumszerű épület valamennyi helyisége világos.

Már csak azért is, mert a lágyabb felületekkel operáló enteriőr illeszkedik a fényben úszó hangulathoz. A színeket a konyhában lévő zöld faburkolatok és a fürdőszobában található terrakotta csempék képviselik.

A bútorokat illetően a skandináv stílus hódít, a modern minimalizmusa pedig egy igazán otthonos szentélyé teszi a gyönyörű sziget vadságában elbújó Patio House-t.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Yatzer)

beton | Karpatosz | panoráma | minimalista | Karpathos

FOLYTASD EZZEL

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram