Close
Mintha a tengeren lebegne ez a sziklák közé bújó görög betonépület

Mintha a tengeren lebegne ez a sziklák közé bújó görög betonépület

Csak úgy nyüzsög a szörfös csúcsszezonban a görögországi Karpatosz, úgyhogy aki imádja ezt a sportot, és teheti, építtet magának egy tengerparti szentélyt arrafelé, hogy a lehető legközelebb legyen a csapkodó hullámokhoz.

Pontosan ezt tette egy Párizsban élő francia-svéd pár, akik egyből beleszerettek a sziget dél-keleti részén, Afiarti homokos strandjától kőhajitásnyira lévő dombos, sziklás környékbe.

A tervezési feladatokat a stockholmi OOAK iroda vállalta. A felhasznált anyagok és a forma afféle gesztus volt az építészektől, mert igyekeztek annyira érintetlenül hagyni a tájat, amennyire csak lehet,

de a modern élet paradigmájaként működő ház mégis mintha szimbiózisban lenne a természettel.

Az egyértelműen látszik, hogy maximálisan kihasználták a terület morfológiáját, a szabadtéri étkezőt például a domboldalon, a sziklák lábainál húzták fel. Struktúrájának köszönhetően egészen furcsa pillanatokat élhetnek meg a házban tartózkodók, mert azt az érzést kelti, mintha a betonépület a tengeren lebegne.

Odabent néhol elmosódnak a külső és belső határok: egyik pillanatban a nappaliban, a másikban az udvaron találjuk magunkat. Utóbbit szándékosan úgy alakították ki, hogy megvédje a lakókat a térséget olykor molesztáló erős szelektől,

tehát az intenzívebb fuvallatok támadásokor is bátran pihenhetnek a kiskertben.

A nyilvánvalóan felejthetetlen panorámát biztosító ablakok, vagy inkább falba mélyedő kivágások a ház minden szegletébe beengedik a napfényt, az objektumszerű épület valamennyi helyisége világos.

Már csak azért is, mert a lágyabb felületekkel operáló enteriőr illeszkedik a fényben úszó hangulathoz. A színeket a konyhában lévő zöld faburkolatok és a fürdőszobában található terrakotta csempék képviselik.

A bútorokat illetően a skandináv stílus hódít, a modern minimalizmusa pedig egy igazán otthonos szentélyé teszi a gyönyörű sziget vadságában elbújó Patio House-t.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Yatzer)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom