Close
Megint megmutatta a jövőt az Uber: így nézhetnek ki a repülő taxik légikikötői

Megint megmutatta a jövőt az Uber: így nézhetnek ki a repülő taxik légikikötői

Az elképzelt jövőnkben a mindennapi közlekedés rendre repülő autókon történik, de hiába írunk lassan 2020-at, még mindig nem álltak forgalomba például a légitaxik. A szimpla közlekedési vállalkozásnál már többnek tűnő, igazi úttörőként viselkedő Uberen mindenesetre semmi nem múlik, a vállalat ezúttal néhány igen tetszetős látványtervvel mutatta meg, milyen légikikötőkbe érkeznek majd pár éven belül (?) a járművek.

A közösségi közlekedésben utazó cég több építész- és mérnöki irodát (SHoP Architects, Gensler, Pickard Chilton, Arup, Beck Group, Boka Powell, Corgan, Humphreys & Partners Architects, Mithun) bízott meg a feladattal, hogy tervezzenek légikikötőket Dallasba, Los Angelesbe és Melbourne-be. Azért oda, mert az Uber Air szolgáltatás első körben ebben a három nagyvárosban indulna el.

A tervek szerint az akár autóutak fölé is épített létesítmények óránként hetvenkét járművet szolgálnának ki, az áramellátást pedig napelemekkel oldanák meg.

Mindegyik kikötőben várótermek állnának az utasok rendelkezésére a szokásos vendéglátóhelyek és üzletek mellett, valamint közösségi alapon kerékpárokat és robogókat is igénybe lehetne venni.

A légikikötők legtöbbjét a kevesebb több elvét követve álmodták meg. Valamennyi tervezőiroda a fenntarthatóságra törekedett, megújuló energiaforrásokkal üzemeltetné a bázist, hogy az minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után.

Régóta dolgozik már a fuvarmegosztó társaság a repülő taxi szolgáltatásán, mellyel napjainkban a fentebb említett három városban kísérletezik. Ha minden jól alakul, 2023-ban már okostelefonunk applikációján keresztül rendelhetünk elektromos légitaxit, melynek fel- és leszállási pontjai fix helyeken lesznek megadva.

Az alacsony magasságban repülő, vertikálisan le- és felszálló VTOL-ban négy utas férhet el kényelmesen, és kezdetben emberi pilóta irányítaná, hogy aztán a már bejelentett elképzelés szerint a későbbiekben önvezető légitaxik hasítsanak a városok fölött.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

jövő | látványterv | légitaxi | légikikötő | uber

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram