Close
Megint megmutatta a jövőt az Uber: így nézhetnek ki a repülő taxik légikikötői

Megint megmutatta a jövőt az Uber: így nézhetnek ki a repülő taxik légikikötői

Az elképzelt jövőnkben a mindennapi közlekedés rendre repülő autókon történik, de hiába írunk lassan 2020-at, még mindig nem álltak forgalomba például a légitaxik. A szimpla közlekedési vállalkozásnál már többnek tűnő, igazi úttörőként viselkedő Uberen mindenesetre semmi nem múlik, a vállalat ezúttal néhány igen tetszetős látványtervvel mutatta meg, milyen légikikötőkbe érkeznek majd pár éven belül (?) a járművek.

A közösségi közlekedésben utazó cég több építész- és mérnöki irodát (SHoP Architects, Gensler, Pickard Chilton, Arup, Beck Group, Boka Powell, Corgan, Humphreys & Partners Architects, Mithun) bízott meg a feladattal, hogy tervezzenek légikikötőket Dallasba, Los Angelesbe és Melbourne-be. Azért oda, mert az Uber Air szolgáltatás első körben ebben a három nagyvárosban indulna el.

A tervek szerint az akár autóutak fölé is épített létesítmények óránként hetvenkét járművet szolgálnának ki, az áramellátást pedig napelemekkel oldanák meg.

Mindegyik kikötőben várótermek állnának az utasok rendelkezésére a szokásos vendéglátóhelyek és üzletek mellett, valamint közösségi alapon kerékpárokat és robogókat is igénybe lehetne venni.

A légikikötők legtöbbjét a kevesebb több elvét követve álmodták meg. Valamennyi tervezőiroda a fenntarthatóságra törekedett, megújuló energiaforrásokkal üzemeltetné a bázist, hogy az minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után.

Régóta dolgozik már a fuvarmegosztó társaság a repülő taxi szolgáltatásán, mellyel napjainkban a fentebb említett három városban kísérletezik. Ha minden jól alakul, 2023-ban már okostelefonunk applikációján keresztül rendelhetünk elektromos légitaxit, melynek fel- és leszállási pontjai fix helyeken lesznek megadva.

Az alacsony magasságban repülő, vertikálisan le- és felszálló VTOL-ban négy utas férhet el kényelmesen, és kezdetben emberi pilóta irányítaná, hogy aztán a már bejelentett elképzelés szerint a későbbiekben önvezető légitaxik hasítsanak a városok fölött.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Így tesz a környezet­tudatosságért a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron
Luxus spa és négyszáz lakásos társasház készül a központi pályaudvar köré Manchesterben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom