Close
Már csak hat évet kell várni, és légitaxival mehetünk ki a reptérre

Már csak hat évet kell várni, és légitaxival mehetünk ki a reptérre

Eddig csak filmeken láthattuk, ahogyan az elképzelt jövőben repülő taxival közlekedünk a városban, 2025-től viszont akár a valóságban is megtörténhet.

A német Lilium startup által megálmodott és legyártott Lilium Jet nevű légitaxi ugyanis a napokban sikeres tesztrepülést hajtott végre, és ha minden jól megy, hamarosan forgalomba állhat a harminchat elektromotorral felszerelt jármű.

Maga a taxi egy ovális kabinból, a kismotorokkal felszerelt szárnyakból és egy farokrészből áll.

A drónhoz hasonlóan vertikálisan száll fel, de aztán a levegőben repülőgépszerű mozgással hasít, akár 300 km/h sebességgel.

A leszállás lényegében semmiféle problémát nem okoz számára, nincs szüksége kifutópályára.

Az elektromos, sugárhajtású légijármű egy feltöltéssel nagyjából egy órát képes repülni, és – a vezetőjével együtt – maximum öt embert tud szállítani. Eleinte pilóta irányítaná, később viszont önvezető funkciót kapna, a nem is annyira távoli jövőben pedig az Uberhez hasonló telefonos applikációval rendelnék meg a fuvarszolgáltatást az utasok.

Nem lesz olcsó mulatság a légitaxizás, a Lilium szerint hetven dollár körüli menetjegyárra lehet számítani egy nagyjából harminc kilométeres útra, amit elviekben a legkisebb forgalommal úgy fél óra alatt lehet megtenni – a Jettel ellenben ugyanez a táv tíz perc alatt meglenne.

A tervek szerint hat év múlva a világ számos nagyvárosában már elérhető lesz a szolgáltatás.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close