Close
Már csak hat évet kell várni, és légitaxival mehetünk ki a reptérre

Már csak hat évet kell várni, és légitaxival mehetünk ki a reptérre

Eddig csak filmeken láthattuk, ahogyan az elképzelt jövőben repülő taxival közlekedünk a városban, 2025-től viszont akár a valóságban is megtörténhet.

A német Lilium startup által megálmodott és legyártott Lilium Jet nevű légitaxi ugyanis a napokban sikeres tesztrepülést hajtott végre, és ha minden jól megy, hamarosan forgalomba állhat a harminchat elektromotorral felszerelt jármű.

Maga a taxi egy ovális kabinból, a kismotorokkal felszerelt szárnyakból és egy farokrészből áll.

A drónhoz hasonlóan vertikálisan száll fel, de aztán a levegőben repülőgépszerű mozgással hasít, akár 300 km/h sebességgel.

A leszállás lényegében semmiféle problémát nem okoz számára, nincs szüksége kifutópályára.

Az elektromos, sugárhajtású légijármű egy feltöltéssel nagyjából egy órát képes repülni, és – a vezetőjével együtt – maximum öt embert tud szállítani. Eleinte pilóta irányítaná, később viszont önvezető funkciót kapna, a nem is annyira távoli jövőben pedig az Uberhez hasonló telefonos applikációval rendelnék meg a fuvarszolgáltatást az utasok.

Nem lesz olcsó mulatság a légitaxizás, a Lilium szerint hetven dollár körüli menetjegyárra lehet számítani egy nagyjából harminc kilométeres útra, amit elviekben a legkisebb forgalommal úgy fél óra alatt lehet megtenni – a Jettel ellenben ugyanez a táv tíz perc alatt meglenne.

A tervek szerint hat év múlva a világ számos nagyvárosában már elérhető lesz a szolgáltatás.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom