Close
Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

A híres francia borvidék képes lépést tartani a növekvő kereslettel?

Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, az elmúlt évben rohamosan megnőtt a kereslet a francia pezsgők iránt, a nemzetközi sajtó pedig egyenesen a közeljövő új kihívásának a pezsgőhiányt jósolta. És van benne valami. A probléma gyökere pedig a pandémia idejére vezethető vissza.

Attól tartva, hogy a Covid-világjárvány idején a pezsgő iránti kereslet globálisan csökken, a Comité Interprofessional de vin de Champagne, azaz a pezsgőtermesztőket és -termelőket képviselő kereskedelmi csoport 2020-ban korlátozta a szőlőtermést. A 20 százalékos kötelező mennyiségcsökkentést azért léptették életbe, hogy megakadályozzák a piac túltelítettségét és a drasztikus visszaesést, amiről utólag tudjuk, hogy nem következett be.

A pezsgőkből ugyanis a járvány ideje alatt több fogyott, mint valaha.

2020-ról 2021-re hatvannégy százalékkal nőttek az eladások, 2022-ben pedig a tovább emelkedtek a számok, így ebben az évben összesen 326 millió üveg pezsgőt szállítottak a világ minden tájára.

A régió termelési kapacitása azonban korlátozott, a pezsgőházak visszatartják a kibocsátásaikat, hogy az ellátás folyamatos legyen. De az eladások száma nagyobb volt, mint amennyi pezsgő a pincékbe került. Így 2024-re fordulat állhat be a pezsgőpiacon, ami

szűkösebbé válhat a korábbi évekhez képest.

Emmanuelle Giraud, Champagne Henri Giraud vezérigazgatója szerint a pezsgő iránti kereslet a járvány óta óriási. Az ünnepi italról „aperitif” italra váltott, azaz a fogyasztók már vacsora előtt is töltenek maguknak egy pohár pezsgőt, az ital fogyasztását nem kötik különleges alkalmakhoz.

A lépést csak a termelés mennyiségének növelésével lehet tartani.

Ezzel szemben Charles Goemaere, a Comité Champagne igazgatója szerint nem áll fenn a hiány veszélye a pezsgőpiacokon és néhány éven belül visszaáll a szokásos tartalék.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty)

champagne | francia pezsgő | pezsgő | élelmiszerhiány

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Itt az első magyar luxustorta: bemutatkozott a szarvasgombával készülő La Truff’

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom