Close
Két napnyi tömény balkáni élmény a Várkert Bazárban – Jön a PONT Fesztivál

Két napnyi tömény balkáni élmény a Várkert Bazárban – Jön a PONT Fesztivál

Olyan koncertkuriózumokat láthatunk a PONT Fesztiválon április 12–14. között., amelyeket eddig itthon még soha, ráadásul a balkáni kultúrából is kapunk egy jó nagy adagot. 

A PONT Fesztivált megálmodó Hangvető és a Budapesti Tavaszi Fesztivál az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva mutatja be a világ egy-egy izgalmas szeletét. Idén ezúttal a balkáni térségben merülhetünk el, koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal.

Ami a koncerteket illeti, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov eddig nem hallott műsorral készül, Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész és zenésztársai román dallamokat játszanak, az albán többszólamú hagyományt pedig az Albanian Iso-polyphonic Choir mutatja be.

A Várnegyedben már április 12-én megjelennek a busók, a pénteki felvezetőhöz kapcsolódva pedig a szombati és vasárnapi nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról, és aki szeretne, még busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban. A fesztivál a fentieken kívül is rengeteg ingyenes programmal készül a családoknak: a gyerekek – és persze a felnőttek is – alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos minden dala a tavaszt köszönti majd, a Hangoló Zeneterápia koncertjén pedig a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.

A fesztivál 2019-ben is olyan esti koncertkuriózumok bemutatásával készül, amelyeket eddig Magyarországon nem láthatott még a közönség.

Az UNESCO igyekszik megőrizni az utókor számára az emberiség felbecsülhetetlen értékkel bíró szellemi hagyományait, a PONT ennek jegyében mutatja be idén az albánok szívből jövő többszólamú éneklését, a bolgár népzene hangszeres és vokális szépségeit, a román dojnát, valamint a kalus rítus zenéjét és táncát.

Szombaton a nagy sikerű, polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral próbálnak berántani a Balkán zenei világába.

Vasárnap Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt. Utóbbi beavatási rítust, a legendásan virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat adja át.

Jegyek háromezer forinttól itt kaphatóak. 

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pályi Zsófia, Raffay Zsófia)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom