Close
Két napnyi tömény balkáni élmény a Várkert Bazárban – Jön a PONT Fesztivál

Két napnyi tömény balkáni élmény a Várkert Bazárban – Jön a PONT Fesztivál

Olyan koncertkuriózumokat láthatunk a PONT Fesztiválon április 12–14. között., amelyeket eddig itthon még soha, ráadásul a balkáni kultúrából is kapunk egy jó nagy adagot. 

A PONT Fesztivált megálmodó Hangvető és a Budapesti Tavaszi Fesztivál az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva mutatja be a világ egy-egy izgalmas szeletét. Idén ezúttal a balkáni térségben merülhetünk el, koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal.

Ami a koncerteket illeti, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov eddig nem hallott műsorral készül, Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész és zenésztársai román dallamokat játszanak, az albán többszólamú hagyományt pedig az Albanian Iso-polyphonic Choir mutatja be.

A Várnegyedben már április 12-én megjelennek a busók, a pénteki felvezetőhöz kapcsolódva pedig a szombati és vasárnapi nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról, és aki szeretne, még busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban. A fesztivál a fentieken kívül is rengeteg ingyenes programmal készül a családoknak: a gyerekek – és persze a felnőttek is – alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos minden dala a tavaszt köszönti majd, a Hangoló Zeneterápia koncertjén pedig a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.

A fesztivál 2019-ben is olyan esti koncertkuriózumok bemutatásával készül, amelyeket eddig Magyarországon nem láthatott még a közönség.

Az UNESCO igyekszik megőrizni az utókor számára az emberiség felbecsülhetetlen értékkel bíró szellemi hagyományait, a PONT ennek jegyében mutatja be idén az albánok szívből jövő többszólamú éneklését, a bolgár népzene hangszeres és vokális szépségeit, a román dojnát, valamint a kalus rítus zenéjét és táncát.

Szombaton a nagy sikerű, polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral próbálnak berántani a Balkán zenei világába.

Vasárnap Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt. Utóbbi beavatási rítust, a legendásan virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat adja át.

Jegyek háromezer forinttól itt kaphatóak. 

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pályi Zsófia, Raffay Zsófia)

előadás | koncert | vásár | Balogh Kálmán | Gryllus Vilmos

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram