Close
60 évvel ezelőtti fotót készített el újra a Porsche

60 évvel ezelőtti fotót készített el újra a Porsche

Hatvan évvel ezelőtt készült egy ikonikus reklámfotó, amelyen egy világklasszis síelő ugrik át egy sportautó fölött, és amit most újra megismételtek a Porschénél, méghozzá a márka jövőbemutató elektromos autójával.

A régi reklámfotók nézegetésének mindig különös hangulata van, hiszen minden egyes kép mögött érdekes történet rejlik, és a Porsche most nemcsak az egyik ikonikus fotójáról árult el részleteket, de újra is alkotta az emlékezetes képet. Eredetileg 1960-ban készült az a fénykép, amelyen két jókora hófal között álló Porschét ugrik át egy síelő.

A hófalat átugró síelő merész tette a mozdulat eleganciájával és könnyedségével nagyszerűen ragadta meg annak a kornak a szellemét, amikor végre visszatért a bátorság, a kalandvágy és mindenekelőtt a vidámság annyi gyötrelmes évtized után. A fotó egy osztrák falu, Zürs közelében, a Flexen-hágón készült,

Hans Truöl fotográfus élete leghíresebb munkájának tartotta.

Egon Zimmerman olimpiai aranyérmes az innsbrucki téli olimpián 1964-ben

A tökéletes pózban elkapott síelő az osztrák Egon Zimmermann, korának egyik legnagyobb sportolója,

aki az 1962-es világbajnokságon megnyerte az óriás műlesiklást, 1964-ben az innsbrucki téli olimpián aranyérmet szerzett. A kép másik főszereplője pedig a Porsche 356, amely útjára indította a márka felemelkedését az osztrák szülőhelyéről.

Az ikonikus fotó mindig is része volt a Porsche történelmének,

és a márkánál most úgy döntöttek, elkészítik a modern változatát. A múlt és a jövő közötti kapocs jelképeként az autót a Porsche első elektromos autójára, a Taycan Turbóra cserélték, de az igazi múltidézés kedvéért egy éppen olyan rubinvörös 356-ost is hoztak, amilyet Zimmermann ugrott át.

A síelő már nem érhette meg a kép újjászületését, az ugrást az utóbbi évek egyik legsikeresebb síversenyzőjére, Aksel Lund Svindalra bízták, aki két olimpiai aranyéremmel és öt világbajnoki címmel büszkélkedhet. Mindig is példaképnek tekintette Zimmermannt, akivel

ugyanazt a 7-es rajtszámot viselték az olimpián, csak éppen ötvennégy év különbséggel.

A fotót ezúttal a Porsche elismert fényképésze, Stefan Bogner készítette, aki

másodpercenként tizenkét képet lőtt, hogy az ugrás minden pillanatát megragadja.

Bogner személyesen is kötődik az eredeti fotóhoz, hiszen Hans Truöl annak idején több képet is készített a nagyapjáról és a nagybátyjáról, akik a mai napig ismertnek számítanak a német sísportban.

A Porsche rövidfilmjéből még többet megtudhatunk a kép keletkezéséről és a szereplőkről:

Falra tehető

A legendás kép és az új változata nem maradnak meg a Porsche archívumában: a gyári múzeumban kiváló minőségű nyomatokat készítenek belőlük, amelyeket limitált példányszámban lehet majd megszerezni a Porsche online shopjában. A márka történelme bőven tartogat még érdekességeket, ezeket elevenítettük fel korábbi cikkünkben.

FOLYTASD EZZEL
Igazi modern klasszikus ez az Aston Martin V12 Vantage
Valószínűleg James Bond is imádná az átalakított Aston Martinját
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom