Kiverte a biztosítékot a cseheknél a prágai toronyóra új festménye

A cseh főváros egyik büszkesége a toronyóra, az Orloj, amelyen a díszes számlap alatt egy festett kalendárium is található, rajta az év hónapjait ábrázoló életképekkel.

A művet Josef Mánes festette 1866-ban a toronyóra akkori felújításakor,  1882-ben azonban azt múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól. Azóta a toronyórán csak a képek másolatai láthatók, melyek legutóbbi változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban.

A festménnyel azonban problémák akadtak, legalábbis a Régi Prágáért Klub tagjai szerint, akiknek feltűnt, hogy

az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által festett képeket,

ezért másfél éve tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál.

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul

Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, és ma élő személyek arcát kölcsönözte a figuráknak.

A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy "technológiai másolat" elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.

A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél - a festő, a város és a műemlékvédelem is - hibázott. A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően.

Büntetést végül is senki sem kapott, de a városi tanács már tavaly bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy újabb felújításra, és annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli. A naptárat ezúttal a prágai Képzőművészeti Akadémia fogja elkészíteni, és az előző felújítást végző cég helyezi majd be az órába.

Prága az óra mellett is számos látnivalót rejt, ha felfedeznéd a cseh fővárost, ezeket az ingyenes lehetőségeket, és ezt a kávézót se hagyd ki!

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

prága | festmény | óratorony | csehország | kalendárium

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom