Close
Kiverte a biztosítékot a cseheknél a prágai toronyóra új festménye

Kiverte a biztosítékot a cseheknél a prágai toronyóra új festménye

A cseh főváros egyik büszkesége a toronyóra, az Orloj, amelyen a díszes számlap alatt egy festett kalendárium is található, rajta az év hónapjait ábrázoló életképekkel.

A művet Josef Mánes festette 1866-ban a toronyóra akkori felújításakor,  1882-ben azonban azt múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól. Azóta a toronyórán csak a képek másolatai láthatók, melyek legutóbbi változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban.

A festménnyel azonban problémák akadtak, legalábbis a Régi Prágáért Klub tagjai szerint, akiknek feltűnt, hogy

az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által festett képeket,

ezért másfél éve tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál.

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul

Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, és ma élő személyek arcát kölcsönözte a figuráknak.

A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy “technológiai másolat” elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.

A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél – a festő, a város és a műemlékvédelem is – hibázott. A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően.

Büntetést végül is senki sem kapott, de a városi tanács már tavaly bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy újabb felújításra, és annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli. A naptárat ezúttal a prágai Képzőművészeti Akadémia fogja elkészíteni, és az előző felújítást végző cég helyezi majd be az órába.

Prága az óra mellett is számos látnivalót rejt, ha felfedeznéd a cseh fővárost, ezeket az ingyenes lehetőségeket, és ezt a kávézót se hagyd ki!

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

kalendárium | festmény | prága | óratorony | csehország

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram