Bár a rizs elkészítése rendkívül egyszerűnek tűnik, milliónyi buktatója van. Könnyedén gumiszerűvé válhat, zabkása állaga lehet. Ha azonban tökéletes textúrát szeretnénk elérni, érdemes kipróbálni egy pofon egyszerű konyhai praktikát.
A ragadós rizs csak néhány receptben fordul elő kívánatos eredményként, a legtöbbször káromkodva szitkozódunk, ha a köret összeáll. A hibáztathatjuk az alapanyagot a keményítőtartalma miatt, de mi is ludasak lehetünk a dologban például akkor, ha túl sok vízzel készítjük a rizst. Általában az aranyszabály az egy csésze rizs és két csésze víz szokott lenni fehér és barna fajták esetében is. Ennek ellenére a tökéletesség nem garantált.
Van azonban egy nagyon egyszerű hozzávaló, ami megmenti a köretünket. A citromlé segítségével ugyanis a rizs szép pergő lehet. Nincs semmi más dolgunk, minthogy egy teáskanálnyi frissen facsart citromlevet adjunk a főzővízhez, így
a fanyar ízt nem veszi át a rizs, de a végeredményen sokat javít.
Emellett érdemes a szemeket alaposan átmosni főzés előtt. Ne feledjük, számtalan rizsfajta létezik, ezek elkészítése között pedig jelentős különbségek is lehetnek. Éppen ezért kövessük pontosan a csomagoláson található utasításokat a rizs-víz arányokat tekintve.
A rizs évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberiség táplálkozásában, a történelmi bizonyítékok alapján már időszámításunk előtt 11 000-ben is betakarították a kínai Jangzi-folyó völgyében. Rendkívül egészséges és sokoldalú alapanyag, amiben vas, folsav és B-vitaminok is megtalálhatók.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
nem | ragacsos | konyhai | rizs | trükk
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!