Bár a rizs elkészítése rendkívül egyszerűnek tűnik, milliónyi buktatója van. Könnyedén gumiszerűvé válhat, zabkása állaga lehet. Ha azonban tökéletes textúrát szeretnénk elérni, érdemes kipróbálni egy pofon egyszerű konyhai praktikát.
A ragadós rizs csak néhány receptben fordul elő kívánatos eredményként, a legtöbbször káromkodva szitkozódunk, ha a köret összeáll. A hibáztathatjuk az alapanyagot a keményítőtartalma miatt, de mi is ludasak lehetünk a dologban például akkor, ha túl sok vízzel készítjük a rizst. Általában az aranyszabály az egy csésze rizs és két csésze víz szokott lenni fehér és barna fajták esetében is. Ennek ellenére a tökéletesség nem garantált.
Van azonban egy nagyon egyszerű hozzávaló, ami megmenti a köretünket. A citromlé segítségével ugyanis a rizs szép pergő lehet. Nincs semmi más dolgunk, minthogy egy teáskanálnyi frissen facsart citromlevet adjunk a főzővízhez, így
a fanyar ízt nem veszi át a rizs, de a végeredményen sokat javít.
Emellett érdemes a szemeket alaposan átmosni főzés előtt. Ne feledjük, számtalan rizsfajta létezik, ezek elkészítése között pedig jelentős különbségek is lehetnek. Éppen ezért kövessük pontosan a csomagoláson található utasításokat a rizs-víz arányokat tekintve.
A rizs évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberiség táplálkozásában, a történelmi bizonyítékok alapján már időszámításunk előtt 11 000-ben is betakarították a kínai Jangzi-folyó völgyében. Rendkívül egészséges és sokoldalú alapanyag, amiben vas, folsav és B-vitaminok is megtalálhatók.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
ragad | főzés | ragacsos | nem | rizs | lesz
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!