A rántotta az egyik első étel, amit megtanulunk elkészíteni, hiszen alapvetően rendkívül egyszerű a művelet. Amennyiben azonban a maximalizmusra törekszünk, gyakran érezzük azt, hogy túlsütöttük, ilyenkor száraz és gumis állagú lesz.
Miért tud kiszáradni a rántotta?
A tojás vízből, fehérjéből és zsírból áll. Amikor a tojást rántottaként megsütjük, a fehérjék szivacsos textúrát alkotnak, hogy felfogják a nedvességet. Ha a fehérjét túl sokáig sütjük túlságosan magas hőmérsékleten, a víz elválik a tojástól, ami így túlsül.
Hogyan előzhetjük meg, hogy kiszáradjon a tojás?
Először is, a rántottát alacsony vagy közepes lángon süssük. Mielőtt tökéletesre sült volna, vegyük le a tűzről, hogy a tojás tulajdonképpen a maradék hőn készüljön el. Ha folyadékot, például tejet vagy tejszínt adunk a tojásos keverékhez, lágy, selymes állagú rántottát kaphatunk.
Ügyelnünk kell azonban a folyadék mennyiségére, és a megváltozott sütési időre. A tejtermékek ugyanis nem párolognak el olyan gyorsan, így kissé tovább kell sütnünk.
Az aranyszabály szerint a rántotta minden tojásához maximum egy-két evőkanál tejet adhatunk.
A rántottához természetesen zöldségeket is pakolhatunk, érdemes azonban olyanokat, amiknek alacsony a víztartalma, így végeredmény nem lesz vizes. Kerüljük a paradicsomot és a cukkinit, a zöldségeket pedig először vajon vagy olajon süssük elő, hogy víztartalmuk elpárologjon és csak ezt követően adjuk hozzá a tojásos keveréket.
Nemcsak a rántottának vannak trükkjei, hanem a tükörtojásnak és a kemény tojásnak is. Mi kipróbáltuk ezeket, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban működnek. A tojás azonban nem csupán a reggelihez kell, hanem számos más fogás alapanyaga is lehet. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy mi mindennel helyettesíthető
(Forrás: The daily meal, fotók: Getty Images)
tipp | aranyszabály | rántotta | pratika | konyhai trükk
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!