Ötven évig titkolt, hidegháborús atombunkert nyit meg Dánia

A Regan Vestet a ’60-as években, a kubai rakétaválság és a Szovjetunió hidrogénbomba-tesztjei után építették attól félve, hogy a régebbi óvóhelyek nem adnának megfelelő védelmet az atomtámadás esetén.

A Koppenhágától mintegy négyszáz kilométerre, hatvan méterrel a föld alatt található bunkert ugyanakkor nem a közembereknek, hanem a legmagasabb kormányzati köröknek, a királyi családnak és a kabinet minisztereinek szánták.

Végül szerencsére nem volt rá szükség, és 2003-ban meg is szüntették a funkcióját, 2012-ben pedig feloldották a titkosítás alól. Most, egy évtizeddel később múzeumként nyitják meg a látogatóknak, akik időutazást tehetnek a 20. század világvége-hangulatú éveibe.

A hosszú, boltíves folyosón végighaladva a látogatók bepillanthatnak a királyi hálószobába, a kávézóba és a kormányzati tanácsterembe is.

A kilencven perces túrán körülbelül két kilométert tesznek, és a bunkernek így is csak mintegy negyven százalékát térképezik fel. A múzeum február 13-án nyit.

Ez a másik bunker ultramodern galériaként született újjá, ezt pedig egy ukrán építésziroda tervezte minden luxussal felszerelve.

(Forrás: The Mayor, képek: Lars Horn for Nordjyske Museer/Koldkrigsmuseet Regan Vest/Facebook)

Dánia | bunker | Regan Vest | atombunker

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom