Close
Pofátlan lehúzás vagy jogos díj? Néha abszurd, miért kérnek külön pénzt az éttermek

Pofátlan lehúzás vagy jogos díj? Néha abszurd, miért kérnek külön pénzt az éttermek

Nemrég bejárta a netet az az eset, amikor egy olasz kávézóban két eurót kértek egy szendvics félbevágásáért.

A vendég meg akarta osztani a szendvicsét a barátnőjével, de nagyot nézett, amikor a számla megérkezett, és szerepelt rajta egy plusz tétel: diviso a metà, vagyis félbevágás. A nyugtáról készült felvétel elterjedt a világhálón, az olasz újságok pedig megkeresték az érintett kávézó, a Comói-tó melletti Bar Pace tulajdonosát, Cristina Biacchit, aki azzal indokolta a díjat, hogy a félbevágás is időbe telt, és a munkát meg kell fizetni.

A vendég viszont később úgy vélte, hogy a szendvicsnek eleve félbevágva kellett volna érkeznie.

A tulajdonos szerint azonban nemcsak a félbevágásról volt szó, hanem egy helyett két tányért kellett használni, így a mosogatás ideje is megduplázódott.

A Guardian újságírója, Tim Dowling úgy véli, itt valójában nem is a pluszköltségekről van szó, hanem egyfajta „pótdíjról“, amely büntetés azért, hogy két ember osztozik egy fogáson. Mint mondja, ha fél szendvics is lenne az étlapon, valószínűleg valamivel többe kerülne, mint az egész szendvics árának fele.

Ezt az éttermi „dugódíjhoz“, vagyis a dugó kihúzásáért felszámított díjhoz hasonlítja, amely akár húsz font is lehet, és amellyel azokat „büntetik”, akik a saját maguk által hozott bort szeretnék inni az étteremben. Hasonlóképpen divat, hogy az éttermi foglalás mellé hitelkártyás előleget is kérnek, amivel azt szeretnék bebiztosítani, hogy tényleg el is menjen, aki asztalt foglalt.

Az újságíró szerint vannak védhető és kevésbé igazolható gyakorlatok, utóbbihoz tartozik például az a brit étterem, amely magas „élőzenei” díjat számolt fel a vendégeknek. Az Egyesült Államokban „koncessziós díjat” vagy „venue fees”-t kell fizetni azért, hogy az ember igénybe vette a helyszínt, és ezt az összeget az éttermi számlák alján rejtik el abban a reményben, hogy a vendégek azt hiszik, ez valamiféle helyi adó.

Másrészt az ott ülésért fizetendő díj tükrözi azt a tényt, hogy egy étterem nemcsak főz, hanem rezsit és engedélyeket is fizet.

Az olasz szendvicses eset védhetőségét ugyanakkor megkérdőjelezi, amit állítólag szintén a tulajdonos mondott: ha azonnal szólt volna a vendég, nem kellett volna kifizetnie felárat. Eszerint ezt a díjat teljesen esetlegesen számolták fel.

Ha nem szeretnél hasonló helyzetbe kerülni, ezzel a néhány tippel elkerülheted a turistacsapda-gyanús éttermeket Olaszországban, de persze nemcsak a népszerű mediterrán országban fordulhat elő, hogy irreális összeg jelenik meg a számlán.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images, Unsplash)

lehúzás | extra díj | étterem | rejtett | rejtett költségek

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram