Close
Sosem volt még ilyen meleg a tenger vize Európában

Sosem volt még ilyen meleg a tenger vize Európában

Júniusban a globális tengerfelszíni hőmérséklet is soha nem látott csúcsra emelkedett.

A Földközi-tenger hétfőn elérte a valaha mért legmagasabb hőmérsékletét az Európát sújtó, egymást követő szélsőséges hőhullámok közepette.

A vízfelszín átlagos hőmérséklete 28,4 fok volt a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) adatai szerint. A korábbi rekordot 2003. augusztus 23-án mérték 28,25 fokkal.

Ezt megelőzően a globális tengerfelszín hőmérséklete már júniusban soha nem látott csúcsra emelkedett, ami helyi tengeri hőhullámokat okozott bolygószerte, többek között Nagy-Britannia és Írország környékén, a Balti-tengeren, a Japán-tengeren, a Csendes-óceánon Új-Zélandnál és az Indiai-óceán nyugati részén, Madagaszkár közelében.

A korábbi földközi-tengeri hőhullámok a vízi élőlények tömeges pusztulásához vezettek, és a hasonló forró periódusok várhatóan egyre gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabbá válnak.

Az Európa fölé tornyosuló hőkupola jelenleg Görögország, Spanyolország, Szardínia, Szicília és Dél-Olaszország egyes részein 45 fok feletti hőmérsékletet okoz.

Meddig tart a hőhullám és mennyire biztonságos ilyenkor utazni? Ebből a cikkből kiderül.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

hőhullám | víz | földközi-tenger | hőmérséklet | meleg

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram