Akár bajba is kerülhetsz, ha nem figyelsz ezekre a fotózásra vonatkozó szabályokra a repülőn

A repülés során vannak bizonyos időszakok, amikor nem szabad telefont használni. Felszállás után köztudottan nem megengedett a telefonálás és az sms-ezés, ám lesznek még további tevékenységek is, amelyekre oda kell figyelnie az utasoknak.

Egyes légitársaságok ugyanis új passzust tettek az utazási feltételeikbe – amit amúgy az utasok minden alkalommal elfogadnak, amikor repülőjegyet vásárolnak –, amely megtiltja a fényképek készítését és mások engedély nélküli fotózását.

Az ausztrál Qantas nemrég közölte, hogy a légiutas-kísérők és az utasok lefilmezése vagy lefényképezése előtt engedélyt kell kérni tőlük. "Kérjen beleegyezést, mielőtt filmre veszi vagy lefényképezi a Qantas Group személyzetét, munkatársait vagy az utasait" – olvasható a közleményben. Az még egyelőre nem világos, milyen büntetésre számíthat a vétkes, de valószínűleg udvariasan megkérik, hogy fejezze be a rögzítést.

Az amerikai légitársaságoknál már évek óta érvényben vannak hasonló szabályok. Az American Airlines, a Delta és a United is kimondja, hogy az utasoknak engedélyt kell kérniük, mielőtt bárkit lefényképeznének a fedélzeten. 2013-ban valakit azért tessékelték le a United egyik járatáról, mert ezt nem tette meg.

A szabályok azóta az Egyesült Királyságba is átkerültek, a Ryanair például be is vezette őket. Ezek alapján engedélyt kell kérni a repülőtéren történő fotózáshoz is.

A szabály így szól: "Szigorúan tilos a beleegyezésük nélkül felvételeket készíteni a személyzetről a repülőtéren és a fedélzeten. Kizárólag az utasra vonatkozó személyes felvételek vagy fényképek engedélyezhetők."

A légitársaság személyzetének jogában áll megakadályozni, hogy az utas felszállhasson a gépre, ha rajtakapják eme szabályok megszegésén. A szabályok folyamatos megszegése pedig azt eredményezheti, hogy a vétkes neve felkerülhet a repüléstilalmi listákra.

A repülőterek bizonyos pontjain történő fotózás ugyancsak bajba sodorhatja az utast. A biztonsági ellenőrzésre szolgáló zóna és a kifutópálya az a két terület, ahol az utast felszólítják, hogy rakja el a telefonját. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy a légitársaságok biztonsági vagy általános ügymeneteiről készült felvételek a nyilvánosság elé kerüljenek.

Azt hittük, a turbulencia a legnagyobb veszély, ami egy repülőúton fenyegethet? Lehet, hogy tévedünk.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

fotózás | repülés | tilos | büntetés | szabályok

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom