A tökéletes szilvásgombóc receptje aranyat ér, és generációról generációra száll. Így aztán a fahéjas desszertcsoda minden egyes falatja képes arra, hogy megidézze a gyermekkorunkat és a nagymamánk konyháját. Talán ezért is szeretjük annyira, na meg persze a fahéjas porcukor miatt, amit nem szabad lespórolni a tetejéről.
Hozzávalók:
- 1 kilogramm burgonya
- 25 szem szilva
- 35 dekagramm liszt
- 15 dekagramm zsemlemorzsa
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál fahéj
- só
Elkészítése:
Első lépés: A burgonyát megfőzzük enyhén sós vízben, majd lehúzzuk a héját és krumplinyomóval összetörjük. Kissé hagyjuk kihűlni.
Második lépés: Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy nagy csipet sót, majd homogén állagúra gyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi kockákra vágjuk.
Harmadik lépés: A szilvát kettévágjuk, kimagozzuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd elkeverjük. Minden tészta közepébe teszünk egy szem szilvát, hogy aztán gombócot formázzunk belőle.
Negyedik lépés: Forrásban lévő, sós vízbe tesszük a gombócokat és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Közben egy serpenyőben, egy kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat beleforgatjuk. Fahéjas porcukorral megszórva, frissen kínáljuk.
A jó gyümölcstorta alapja pedig a tökéletesre sült, ruganyos piskóta, de igazán teljessé a krémes pudingos vagy tejszínhabos töltelék, a friss gyümölcs és a tetején lévő rezgő zselé teszi. A klasszikus desszert igazán könnyedén elkészíthető, még akkor is, ha a bolti tortalapot saját készítésű változatra cseréljük.
(Fotók: Getty Images)
recept | szilvásgombóc | étel | gasztronómia | retro
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!