Close
Menő vagy ciki? Kiverte a biztosítékot Róma innovatív karácsonyfája

Menő vagy ciki? Kiverte a biztosítékot Róma innovatív karácsonyfája

Ahogyan Londonban, úgy Rómában is szinte már hagyománynak számít a városi karácsonyfa miatti elégedetlenkedés.

Bár a napokban kapcsolták fel a fényeket a város Piazza Venezián található hivatalos karácsonyfáján, nem az ünnepi dekoráció tűnt fel a leginkább a helyieknek, hanem a fenyő mellett két oldalt elhelyezett napelemek.

Az önkormányzat energiatakarékossági szempontok miatt döntött úgy, hogy a 23 méter magas fenyő égősorának energiaszükségletét napenergiával elégíti ki, a rómaiak figyelmét azonban nem az ötlet fenntarthatósága kötötte le, sokkal inkább az összképet romboló látványa.

Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kritikát főleg ellenzéki politikusok fogalmaztak meg, akik szerint „fontos a megújuló energia, de tiszteletben kell tartani a látványt is”, illetve

más módszerek is lettek volna arra, hogy tiszta energiával világítsák meg a fát anélkül, hogy azt a két csúnya táblát odatették volna.”

A városháza azzal érvel, hogy “ebben a történelmi időszakban a rómaiaknak több millió eurós számlákat kell kifizetniük, és a napenergia felhasználása a szolidaritás és a környezetvédelem üzenete“. Ráadásul a napelemek nem csak a fenyő, hanem a Via del Corso kivilágításához is biztosítják az áramot.

A római karácsonyfa már 2017-ben is a kritikák kereszttüzébe került, amikor is WC-keféhez hasonlították, 2011-ben pedig egy papírmasé karácsonyfát állítottak fel, amit már mindössze néhány órával a felavatása után le is kellett bontani.

Ilyesmi biztosan nem fordulhat elő a világ egyik legimpozánsabb városi karácsonyfájával, de ezzel a másik olasz fenyővel sem.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images, Roma Capital/Facebook)

karácsonyfa | napelem | karácsony | olaszország | róma

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram