Tizennyolc év után végre megoldódhat a világ egyik leglátogatottabb városának fő problémája

A Vatikán előrejelzése szerint jövőre több mint harminc millió zarándok látogat majd Rómába, ami a személyszállító szolgáltatások túlterhelésével járhat. 

Tizennyolc év várakozás után Róma végre megoldja azt a problémát, ami miatt a turisták és a helyiek rendszeresen az utcákon rekednek. Az olasz főváros ugyanis több ezer új taxit kap – közölte a polgármester.

Rómában és sok más olasz városban jóval kevesebb taxi közlekedik a többi európai városhoz képest, mivel a taxilobbik folyamatosan ellenállnak a fuvarozók számának növelésére, illetve például az Uber teljes elfogadására irányuló törekvéseknek.

Roberto Gualtieri római polgármester elmondta, hogy a hivatal a jövő hónapban ezer új taxiengedélyre és kétezer új Uber-engedélyre írnak ki pályázatot, amelyek decemberre, a római katolikus szentév kezdetére aktiválódnak. "A bürokrácia megbénított bennünket, de végre megindultak a dolgok. Novemberre sokkal jobb lesz a helyzet" – mondta Gualtieri.

Jelenleg Rómában mindössze 7800 taxi működik, mert 2006 óta nem adtak ki új engedélyeket, és további ezer személygépkocsi vehető igénybe, amelyek az Uber felső kategóriás járműveiként is szolgálnak. Ezzel szemben Londonban a 2020-as adatok szerint 19 ezer taxi és 96 ezer magántulajdonú jármű visz utasokat, míg Párizsban előbbiből 18 500, utóbbiból 30 ezer grasszál.

A közösségi oldalakon gyakran keringenek a római főpályaudvaron jó egy órán át sorban álló emberekről szóló rémtörténetek, a taxis alkalmazásokkal csúcsidőben meg elég nehezen találni taxit, a diszpécsereket telefonon elérni pedig kvázi lehetetlen vállalkozás.

A taxisszövetkezetek szerint az igazi problémát Róma hiányos tömegközlekedési rendszere jelenti, ezért a terhek nagy részét nekik kell cipelniük. Azt mondják, a turisztikai főszezonon kívül nem lenne elég munkájuk, ha a városi tanács több engedélyt adna ki.

Gualtieri a taxisok tiltakozása ellenére is folytatja az új engedélyek kiadását, mert állítása szerint egyszerűen nem várhatnak tovább. Az olasz törvények értelmében az engedélyek eladásából származó bevétel nyolcvan százalékát a már működő taxisoknak kell átadniuk egyfajta kompenzációként, mivel az új sofőrök megjelenése miatt csökkenhet a már kiadott engedélyek értéke. A tisztviselők előrejelzései szerint az új engedélyek díja várhatóan fejenként 70 ezer euró (28 millió forint) körül alakul majd.

Az olasz konyha messze nem pizzából és tésztából áll, bár tény, hogy ezeket is érdemes megkóstolni akkor, ha Rómába látogatunk. Ajánlott azonban megismerkedni az olasz főváros sajátos konyhájával is, ami a klasszikus ízeken alapul. Mutatjuk, mik azok a fogások, amelyek valóban kihagyhatatlannak számítanak.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

probléma | engedélyek | uber | olaszország | taxi

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom