A hajó, ami vízszintesen és függőlegesen is működött a tengeren

Több mint fél évszázadon át volt szolgálatban a különös jármű, amit sokan felborult óceáni szállítóhajónak néztek.

A speciális járművek között is teljesen egyedi volt az RV Flip kutatóhajó, az egyetlen a világon, ami képes volt váltani vízszintes és függőleges helyzet között a tengeren. Erre a képességre a kutatások miatt volt szükség: a járművel ugyanis a tenger mélyén terjedő hanghullámokat tanulmányozták. Egy függőlegesbe fordított hajó – illetve úszó műszerplatform, floating instrument platform, ha ragaszkodunk a FLIP mozaikszó pontos jelentéséhez – jóval stabilabb, mintha a szenzorokat simán csak leeresztenék egy hosszú kötélen.

Egyedi gyártáshoz képes elég tekintélyes méretű platform volt: 108 méter hosszú, nyolc méter széles és 700 tonna. Ez a hossz oldotta meg a vízszintes–függőleges átmenetet, merthogy a hajó „első 91 métere” üreges tartály volt, amit ha feltöltöttek tengervízzel, a szerkezet 90 fokkal elfordult, és „csak” egy 17 méter magas rész maradt a vízfelszín fölött. Azért az is egy ötemeletes épület magasságának felel meg.

Mintegy fél óra alatt tudták függőlegesbe fordítani a hajót (a művelet során a személyzet minden tagja a megfigyelőállomáson tartózkodott), majd a visszafordításhoz sűrített levegőt pumpáltak a ballaszttartályokba. Függőleges állapotban a bójákhoz hasonlóan stabil volt, ennek ellenére érthető módon többen egy felborult óceáni szállítóhajónak nézték.

Az RV Flipet az oregoni  Gunderson Brothers cég építette 1962-ben az amerikai Tengerészeti Kutatási Hivatal (Office of Naval Research) megrendelésére, és a Scripps Oceanográfiai Intézet (Scripps Institution of Oceanography) kezdte használni még ugyanabban az évben. A speciális építés miatt a járműnek motorja sem volt, egyszerűen vízszintes állapotában vontatták.

Több mint ötven éven át működött a FLIP, ami 2017 végén tette meg az utolsó kutatási körútját, majd 2020-ban megszüntették a karbantartása támogatását. Egy ideig a Point Loma-i Nimitz Marine Facility mólónál vegetált, mígnem 2023. augusztus 4-én szó szerint kivonták a forgalomból.

Ha ennél konzervatívabb hajózásra vágysz, akkor elég egyszerűen lecsorogni egy minden földi jóval felszerelt turistahajóval a Dunán, vagy éppen tenni egy kört a Balatonon.

(Fotók: U.S. Navy/John F. Williams, Wikipedia)

rv flip | haditengerészet | kutatás | hajó

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom