Close
Baljós árnyékot vet a környék lakóira a Sagrada Família befejezése

Baljós árnyékot vet a környék lakóira a Sagrada Família befejezése

Mióta 141 évvel ezelőtt elkezdték építeni, a Sagrada Família majdnem akkora figyelmet kapott a végeláthatatlan munkálatok miatt, mint csodálatos építészetének okán.

Most pedig újabb fejlemények miatt került a hírekbe, ugyanis hatalmas lépcsősort terveznek építeni a templom befejezetlen főbejáratához, amely három szomszédos háztömb lebontásával járna, ami miatt mintegy ezer családot és üzletet kellene kilakoltatni. Ha a tervek megvalósulnának, lebontanák a Calle Mallorca háztömbjét is, amely már most is veszélyesen közel van a bazilikához.

A Sagrada Famíliát kezelő alapítvány a lakóközösségek tiltakozása ellenére is kitartana a tervek mellett, az utolsó szó azonban a barcelonai városi tanácsé lesz, amely eddig elzárkózott a döntéstől, és a május 28-i helyhatósági választások előtt valószínűleg nem is egyezik már bele egy olyan tervbe, amely több tucat ház lakóját hátrányosan érintené.

A lakók egy egyesületet is létrehoztak, amely jogi lépéseket tesz a lépcső ötlete ellen arra hivatkozva, hogy az nem volt része Gaudí eredeti terveinek, csak az építész tanítványai álmodták meg.

A városi tanács szóvivője azt mondta, hogy együtt dolgoznak a Sagrada Familia képviselőivel, a szomszédos lakosokkal és más szervezetekkel azon, hogy megtalálják a legjobb megoldást a munkálatok befejezéséhez és a város szükségleteinek kielégítéséhez.

A munkálatokat eredetileg 2026-ra fejezték volna be, de a határidő a világjárvány okozta késedelmek miatt bizonytalannak tűnik.

Egy matematikai elemzés során érdekes dolog derült a Sagrada Famíliáról, de vannak, akiknek véleménye nem teljesen pozitív Barcelona ikonjáról.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

La Sagrada Família | spanyolország | barcelona | lakóházak

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezeken az olasz strandokon nem lesz tömeg a nyáron, nem léphetnek be akármennyien

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram